Građani imaju pravo da se „skinu“ sa grejanja, toplane se plaše prevare

Građani imaju pravo da se „skinu“ sa grejanja, toplane se plaše prevare

Za centralno grejanje u Novom Sadu, po sadašnjim cenama, treba izdvojiti 98 dinara po kvadratnom metru, plus PDV, što na mesečnom nivou za prosečan stan od 60 kvadrata, iznosi oko 6.000 dinara, a godišnji trošak za pomenutu uslugu je, na primeru istog stana, više od 70.000 dinara. Zbog ove, ne baš male stavke u kućnom budžetu, mnogi Novosađani razmišljaju o alternativnim izvorima toplote, koji, budući da se plaćaju samo u grejnoj sezoni, a ne tokom cele godine, umeju da budu mnogo isplativiji ...

Međutim, isključenje sa sistema daljinskog centralnog grejanja Novosadske toplane, pogotovo za korisnike u stambenim zgradama, nije nimalo jednostavan, a najčešće je i nemoguć proces. Kako nam kažu iz JKP „Novosadska toplana“, za ovakav poduhvat potrebno je podneti zahtev, nakon čega stručne službe tog preduzeća utvrđuju „da li su ispunjeni uslovi za isključenje“.

- Prema odluci o snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Grada Novog Sada, da bi zahtev bio pozitivno rešen, potrebno je da budu ispunjeni uslovi iz člana 95 ove odluke. U članu 95 stoji da kupac ima pravo da privremeno otkaže korišćenje toplotne energije, koje ne može da bude kraće od dva meseca, ukoliko ima sopstvenu kućnu podstanicu ili na zajedničkoj kućnoj podstanici postoje tehničke mogućnosti za isključenja pojedinačnog kupca, kao i u slučaju da isključenje ne utiče na kvalitet grejanja u prostorijama drugih kupaca u objektu i da saglasnost za isključenje potpišu svi kupci koji se snabdevaju toplotnom energijom preko zajedničkog merila toplote u kućnoj podstanici – objašnjavaju iz Toplane za portal mojnovisad.com, dodajući da procedura isključenja, ukoliko su uslovi ispunjeni, traje do 30 dana i ne naplaćuje se.

Ipak, nije teško zaključiti da je pomenuto isključenje najčejšće nemoguće, budući da najveći broj novosadskih korisnika grejanja živi u zgradama sa čak i po nekoliko desetina stanova.

Sa druge strane, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za naš portal da Novosadska toplana „na takvu ucenu nema nikakvo zakonsko pravo“, te da svako ko pomenutu uslugu ne želi da koristi može da je, potpuno zakonski, otkaže.

- Nacionalna organizacija potrošača je pre tri godine, ako se ne varam, uspela da u Pančevu izbori da se više od 300 potrošača isključi sa mreže. Dokazali smo da je to moguće, postoji sudska presuda da su imali pravo da se isključe. Osnovno što treba reći je da su gradski pravilnici i gradske odluke često u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima, iako ih nešto i štiti u svemu tome. Ali ono gde je glavni i ozbiljan problem je to što je zastarela tehnologija, što je zastareo sistem merenja i to što se oni plaše da ćete se, ako se isključite, vi kao pojedinac naknadno uključiti. Znači, vi angažujete veštaka koji utvrdi da ste vi cevi izolovali, da se nećete grejati, da vas neće grejati komšije zidovima i tako dalje. Ali uvek postoji strah toplane da ću ja ponovo odvrnuti radijatore i grejati se. U tome je njihov problem, jer oni nemaju pravo da uđu u stan bez sudskog rešenja,  kaže Papović i dodaje da „niko nema pravo da vas spreči, ukoliko želite da se isključite sa sistema“.

- Niko, zakonski, ne može da vas prisili da koristite uslugu koju vi ne želite da koristite. Tehnička nemogućnost ne može i ne sme da bude izgovor, ukoliko neko želi da prestane tu uslugu da koristi – tvrdi Papović.

Kako nam je rečeno iz Toplane, to preduzeće u Novom Sadu ima 93.957 stambenih potrošača, a tokom poslednjih godinu dana podneto je tek 33 zahteva za isključenje, od čega je odobreno samo četiri. Ipak, prema Papovićevim rečima, taj broj bi sasvim sigurno bio daleko veći, kada Toplana ne bi vodila „kampanju ucenjivanja“.

- To je klasična ucena i pretnja. Vi kažete ljudima da je praktično nemoguće da se isključe sa sistema i time ih u startu demotivišete da to i pokušaju. Ali naravno da je moguće, i naravno da svako ko želi na to ima pravo. Ukoliko mu Toplana ne odobrava, svako može angažovati advokata, a u krajnjoj liniji se obratiti i zaštitniku građana – objašnjava Papović.

 

Gas pojeftinio, a grejanje?

S obzirom na to da je gas od juna pojeftinio tri puta, a da je sa poslednjim pojeftinjenjem njegova cena niža za oko 23 odsto, mnogi očekuju da bi, u skladu sa tim, i cena grejanja trebalo da bude niža. Ipak, ovakva odluka u Novosadskoj toplani još uvek nije doneta.

- U skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju cene snabdevanja toplotnom energijom krajnjeg kupca, Novosadska toplana je, kao i sve toplane u Srbiji, u obavezi da do 1. oktobra 2015. godine dostavi predlog cena toplotne energije formirane u skladu sa metodologijom koju propisuje ova Uredba. U skladu sa navedenim utvrđivanjem cena toplotne energije, Novosadska toplana je rezultat kalkulacije predala Gradskom veću na razmatranje, o čijim rezultatima će korisnici usluga Toplane blagovremeno biti obavešteni – rekli su nam iz ovog preduzeća.

Na pitanje da li se računi za grejanje umanjuju ukoliko je zima topla i blaga, iz Toplane su nam rekli da se to ne radi, ali da se, sa druge strane, računi ne povećavaju „ukoliko je zima oštra, iako se troše veće količine gasa“.

Grejna sezona u Novom Sadu počinje 15. oktobra i traje šest meseci.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Миле

  pre 2625 dana i 1 sat

  Интересује ме следеће: комшија који се граничи са мојим станом се искључи са грејања и самим тим мени се одузима један део загревања стана. Ко ће мени тај део да надохнади ? Када се неко одлучио за куповину стана мора да зна да је стан део заједничког живљења ...

  Oceni komentar:
  47
  4
 • Branko

  pre 2620 dana i 3 sata

  Budite sretni što imate komšiju,nemorate da lepite stiropor radi izolacije!

  Oceni komentar:
  1
  26
 • Branko

  pre 2620 dana i 2 sata

  Predlažem Toplani da ona predloži Skupštini Grada da se grejna sezona prebaci u letnje mesece!
  Tad mi nije žao što plačam grejanje(jedino kad preteraju pa moram da skidam kožu sa sebe i uključujem klimu).Dohlađivanje! Bar da noču smanje kao zimi.
  Svi plačamo 12 meseci grejanje istom količinom dinara.
  A znase da meseci nemaju isti broj dana,čak jedan ima više godina 3 dana manje(i to zimi) a plačamo ga kao da ima 31dan.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • nada

  pre 2521 dan i 15 sati

  Pitam se da li je preduslov da neko bude retardiran, bezobrazan, bahat i spreman na sve da bi radio u toplani? "Sisaju" sa cenama a ne greju nas ukupno ni mesec dana godisnje! I koji "pametni" mozak je odlucio da se ne greje kada je spoljna temperatura 12°?! SRAM GA BILO, ALA PLJACKASKA!

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Borislav Stajić

  pre 2453 dana i 16 sati

  Grejnom sezonom 2015-2016 ste pokazali i dokazali da ste najgore javno preduzece u gradu Novom Sadu. Čast pojedinim radnicima ali toliko bahattih, nevaspitanih i nestručnih novokomponovanih takozvanih radnika a na prvom mestu -stručnih rukovodilaca- Novosadska toplana i grad Novi Sad ce pamtiti i ne sme zaboraviti.
  Primera radi u 2015 god. toplana Zapad je bila van funcije, nije radila više od 30 dana. Proverite sami. Pocrvenite bar nekada jer vi postojite zbog nas i pružanja kvalitetnih usluga a ne zbog otimačine i bahaćenja.

  Sa nadom u normalizaciju rada i pružanju usluga građanima zbog kojih i postojite, kvalitetnog i u kontinuitetu pružanja grejanja obučite se i počnite pošteno da radite.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • pitanje

  pre 1944 dana i 1 sat

  ventili su na hodniku u novim zgradama i oni mogu da ih zablokiraju. Posebno su ventili za toplu vodu pa je pitanje mpoze li se ostaviti topla voda a grejanje iskljuciti i grejati klima ur ili termoakpecima

  Oceni komentar:
  0
  2