Građani insistiraju na zboru u mesnoj zajednici, Jelušić ignoriše proceduru

Građani insistiraju na zboru u mesnoj zajednici, Jelušić ignoriše proceduru

Predsednik Skupštine Grada predložio je sastanak građanima dela Novog naselja i Petrovaradina koji su prethodno tražili zborove u svojim mesnim zajednicama.

Oni su odbili da se susretnu sa Zdravkom Jelušićem jer smatraju da kao predsednik gradskog parlamenta treba po službenoj dužnosti da sazove zborove građana kako je predviđeno statutima mesnih zajednica. Kad njihove mesne zajednice nisu sazvale zborove u predviđenim rokovima, Jelušić je to morao da učini po procedure jer su građani prikupili potpise i predali zahteve nadležnima. Marija Prijić Sladić, jedna od predstavnica građana sa Novog naselja (MZ "Gavrilo Princip") kaže za 021.rs da predsednik potpuno preskače procedure i ignoriše činjenicu da su mu se građani obratili nakon što mesne zajednice nisu sazvale zborove.

− On nas poziva da odredimo delegate i da taj sastanak treba da bude održan u narednih desetak dana. Međutim, mi smo razgovarali i zaključili da želimo da se održi zbor zato što niko od nas nema pravo da se sam delegira, jer svi ljudi koji su potpisali taj zahtev imaju pravo da dođu na zbor i kažu šta misle. Ponovo smo zatražili od njega da sazove zbor građana u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Građani nisu u obavezi da znaju koja im je sve dokumentacija potrebna I na koji način mogu da se izbore za svoja prava, već lokalna samouprava treba da im pomogne i posavetuje u njihovim zahtevima, u skladu sa zakonom, a i porukama kampanje "Uprava po meri svih nas" – rekla je Prijić Sladić.

Inicijatori zborova građana u mesnim zajednicama "Gavrilo Princip" i "Petrovaradin" podneli su zahteve Gradskoj upravi za inspekcijske poslove i Gradskoj upravi za opšte poslove, ali se one nisu oglašavale. Rok od 30 dana za sazivanje zbora istekao je 20.12.2019. godine za mesnu zajednicu na Naselju i 27.12.2019. za Petrovaradin. Takođe, građani su podneli i zahtev MZ "Ostrvo" na Limanu, a rok ističe 16. februara. 2020. godine.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan