Građani izneli primedbe na zidanje 12-spratnice u Radničkoj  2, urbanisti ne odustaju

Građani izneli primedbe na zidanje 12-spratnice u Radničkoj 2, urbanisti ne odustaju

Na današnjoj javnoj sednici Komisije za planove, građani su izneli niz primedbi na plan da se u Radničkoj ulici, kod postojeće zgrade suda, izgradi dvanaestospratnica.

Urbanisti planiraju da se na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi Gradska uprava, u Radničkoj 2, izgradi blok čiji će deo imati 12 spratova, dok bi drugi delovi trebali imati sedam i devet spratova. Prema ranijim planovima, na ovoj lokaciji su takođe trebale biti zgrade, ali sa znatno manje spratova, pa je tako prošle godine konceptualnim okvirom bila predviđena zgrada sa šest spratova, javlja Radio 021. 

Građani koji su podnosili primedbe požalili su se u prvom redu na spratnost objekta, ali i na prostor koji će on zauzimati, kao i na pitanje zelenih površina. Urbanisti su predložili da primedbe budu odbijene, ali je prihvaćeno da se sačuva nekoliko kvalitetnih stabala koja se trenutno nalaze u kompleksu gradske uprave, kao i da se posebne mere zaštite odnose na drvored u Radničkoj ulici.

Kako za naš portal navodi Dimitrije Nikolić, arhitekta koji je danas na sednici iznosio svoje primedbe, ključni nedostaci plana su preterana spratnost i promena namene planiranog objekta. I jedno i drugo je problematično jer je menjano u odnosu na važeće planove, ali i u odnosu na konceptualni okvir plana koji je bio na ranom javnom uvidu u oktobru 2018.

Kao veoma problematične, on navodi i izjave (obrazloženja) predstavnika Urbanizma i GU za građevinsko zemljište i investicije da "tržišna vrednost lokacije diktira njenu namenu, nije bitno da li je lepo ili ružno, javno ili privatno."

Ranijim planovima je jasno bila određena poslovna i javna namena objekta, i to u službi gradskih organa. Međutim, predložene izmene jasno ukazuju na nameru ostvarivanja pretežno stambenog karaktera planiranog objekta – navodi Nikolić i dodaje da je "otuđivanje iz svojine Grada, odnosno važećeg oblika javne svojine nepovoljno za Grad i njegove stanovnike."

On smatra da "udvostručavanje dosadašnje maksimalne spratnosti na čak 12 spratova, drastično odstupa od važećih planova i nedavno ponuđenog Кonceptualnog okvira plana i da će to usloviti znatno povećanje stalnih korisnika datog prostora, ali i povećano saobraćajno opterećenje. Tako se zajednička blokovska površina smanjuje zarad privatnog parking-prostora koji zauzima i nadzemne etaže i koji je uslovljen neprimerenom veličinom objekta."

TENZIJE NA SEDNICI: Atmosfera tokom javne sednice u nekim momentima nije baš bila prijatna. Ponovo je Plava sala Skupštine grada bila puna, ovog puta uglavnom mladićima koji su prilično nezainteresovano slušali izlaganje o urbanističkim planovima. S vremena na vreme neko bi dobacio nešto, a predsednik Komisije bi ga opomenuo. Nakon jedne opaske, građanin koji je podneo primedbu na plan tražio je da se mladić predstavi. Pošto mu je i predsednik komisije rekao da se predstavi, on je samo kazao da je iz "mesne zajednice na koju se odnosi plan i da želi da vidi o čemu se radi, jer se neko stalno žali". Na konstataciju podnosioca primedbe da se mladić nije predstavio, dobio je odgovor: "Predstaviću ti se kasnije".

Grupa za konceptualnu politiku, koja prati urbanistička dešavanja u gradu, napustila je ovu sednicu, navodeći kako su "naprednjačke falange napunile sale", a da se "urbanisti brane tako što kažu da je ovo javna sednica i da nemaju ništa sa tim", navodi Radio 021.

 Izvor: 021.rs, Moj Novi Sad

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan