Građani kroz račune plaćaju i dugove toplana

Građani kroz račune plaćaju i dugove toplana

Računi za centralno grejanje predstavljaju najveći deo mesečnih troškova za račune. Za stan od 60 kvadratnih metara u Beogradu, mesečno se za grejanje tokom cele godine plaća oko 6.000 dinara. Mnogi se žale da je grejanje skupo, a računice su pokazale da su i do 50 odsto jeftiniji drugi vidovi grejanja, prenosi "N1".

Šta sve plaćamo računom za grejanje? Prema rečima profesora Petra Đukića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, energija je specifična roba, isporučuje je javno preduzeće, a na cenu ne možemo da utičemo. Deo iznosa na računu, toplane obrazlažu svojim troškovima, koji ne zavise od količine isporučene energije.

- Odnosno oni godišnje imaju troškove radili, ne radili, grejali vas ili ne, za održavanje tih sistema. To nekim korisnicima toplotne energije naplaćuju kao fiksni deo energije, energetskih usluga. Ili čak obrazlažu sa takozvanim pasivnim grejanjem, ako ste priključeni grejali se ili ne, vi morate nešto da platite –podseća Đukić.

U Beoelektranama nisu se odazvali pozivu novinara portala "N1" da komentarišu način na koji se obračunava utrošena energija. Đukić misli da je sadašnji sistem sporan.

- Druga stvar je plaćanje energije po kvadratnom metru, a to ne postoji ni u prirodnim naukama ni u fizici, a još manje u ekonomiji, da plaćate nešto što vam zavisi od kvadrature odnosno od kvadratne površine poda odnosno stana, jer se energije ne prostire samo po podu stana u kojem živite već iskorićena energije predstavlja energiju koju ste vi primili, a ne od toga koliko ste izgubili ili emitovali kroz prozor – objašnjava on.

Za većinu korsinika najnejasniji deo kod plaćanja grejanja, jeste to što su skoro identični računi tokom grejne sezone i van nje. Time, prema rečima Đukića, komunalna preduzeća nadoknađuju gubitke nastale neracionalnim poslovanjem, velikim brojem zaposlenih i prevelikim zaradama. Situaciju bi promenilo uvođenje kalorimetara kod svakog potrošača.

Kako "N1" prenosi, kada bi sistem bio tržišni, i kada bi svako individualno plaćao svoj utrošak, potrošnja energije bila bi manja. Upravo smo zbog toga, upozoravaju stručnjaci, jedna od svetski najneefikansijih zemalja po utrošku energije.

 

 

 

 

 

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan