Građani lane tužili Srbiju u Strazburu više od 2.000 puta

Građani lane tužili Srbiju u Strazburu više od 2.000 puta

Srbija je među prvih deset zemalja po broju tužbi koje građani podnose Evropskom sudu za ljudska prava. Prošle godine obraćali su se više od 2.000 puta – najčešće zbog povrede prava na imovinu, suđenje u razumnom roku i pravično suđenje.

Država je, samo prošle godine, platila oko pola miliona evra zbog izgubljenih procesa u Strazburu, kažu u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a prenosi RTS. Najveći broj tužbi građana Srbije, Evropski sud za ljudska prava odbaci, i to uglavnom zbog jedne greške – zato što prethodno ne iskoriste sva pravna sredstva u svojoj zemlji, objašnjavaju stručnjaci. Dodaju, međutim, da od predmeta koje Evropski sud uzme u razmatranje, u najvećem broju slučajeva utvrdi da je Srbija povredila pravo svojih građana.

Takve su bile čak 22 od 24 presude prošle godine. Mnoge od njih donete su u korist radnika koji su u Srbiji dobili spor, ali godinama čekaju na izvršenje presude. Ima preko 80.000 radnika koji čekaju na izvršavanja presuda, i to je broj koji su sindikati zabeležili, a govori se o ogromnim cifrma duga koji država treba da isplati radnicima, napominju u Jukomu. Veliki broj žalbi Evropskom sudu za ljudska prava odnosi se na povredu prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

− Država izvršava presude Evropskog suda, a svaka presuda tog suda ima uputstva kako se sistem treba konkretno reformisati, ili šta treba uraditi u tom sistemu. Mi moramo da usvajamo ta uputstva i izvršavamo presude iz razloga tog što su sankcije za neizvršenje presude vrlo stroge, to su privremene mere koje čak mogu dovesti do udaljenja Srbije iz Saveta Evrope, što do sada nijedna zemlja nije bila u toj situaciji − kaže Pašalić za RTS.

Dokle se stiglo o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima možete pročitati ovde

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan