Građani opužili gradske čelnike da ruše grad i prekinuli konferenciju (VIDEO)

Građani opužili gradske čelnike da ruše grad i prekinuli konferenciju (VIDEO)

Pokušaj lokalnih vlasti da danas na gradilištu solitera u centru novinarima opravdaju radove, prekinuto je povicima nezadovoljnih građana, koji su ih optužili za rušenje Novog Sada.

Nekoliko građana je prišlo dok su govorili direktor JP "Urbanizma" Dušan Miladinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslav Kopanja i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić i njihova izlaganja prekinuli pitanjima zbog čega je srušena Komunalna banka, premešten spomenik jermenskoj porodici, kao i zašto se uopšte tu gradi soliter.

Oni nisu odgovarali na primedbe građana, koji su im sve vreme dobacivali da su "rušitelji Novog Sada" i slično.

Iako su bili prekinuti, Miladinović i Kopanja su ipak stigli da izjave da je spomenik jermenskoj porodici Čenazi premešten sa lokacije i da će nakon zidanja zgrade i rekonstrukcije biti vraćen, ali da će biti pomeren. Oni su objasnili i da je za pomeranje ovog spomenika saglasnost dao Republički zavod za zaštitu spomenika, jer je o njemu brine ova ustanova. Kopanja je objasnio i da će arheolozi uskoro raditi i na iskopavanju preostalih grobova koji su ostali nakon što je još početkom šezdesetih srušena Jermenska crkva zbog izgradnje Bulevara Mihajla Pupina, kao i da će sa Jermenskom ambasadom videti gde će i kako biti sahranjene kosti.

Dušan Miladinović je povodom pritužbi javnosti da nije smela da se dozvoli gradnja solitera odgovario da se radi o pritužbi malog dela javnosti, a da je gradu potrebno da se građevinska operativa pokrene. On je gradnju solitera od 13 spratova od 40.000 kvadrata pravdao time da je ovde bio zapušten prostor, kao i da će ispod biti sagrađena garaža od oko 400 parking mesta i da će investitor rekonstuisati fasadu sada već srušene Komunalne banke.

Medijima se obratio i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić koji se zahvalio Novom Sadu na očuvanju sećanja na jermensku zajednicu.

Podsetimo da je potez gradskih vlasti da skoro preko noći promeni urbanističke planove i na mestu gde je predviđena izgranja petospratnice dozvoli gradnju solitera u visini Glavne pošte, kao i da objekat zauzme i dodatni prostor, zgrade Komunalne banke koja je spomenik kulture, izazavli su nezadovoljstvo u javnosti još prošlog leta.

U Skupštini grada odbornici vladajuće većine okupljenje oko SNS i pored protivljenja opozicije i stručne javnosti, bez reči su odobrili gradnju, a građani su se tek proteklih dana glasnije pobunili, kada su videli šta se dešava.

Dodajmo i da je za sredu 31. marta u 17 časova planirano okupljanje građana na mestu nekadašnje Jermenske crkve, kako bi svi zajedno čitali jermensku književnost.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan