Građani pokušavaju da zaštite žitelje Depresije: Izdali ih i SRS i DS i SNS

Građani pokušavaju da zaštite žitelje Depresije: Izdali ih i SRS i DS i SNS

Cilj akcije je da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za naše komšije čija je egzistencija temeljno ugrožena i koji se ovih dana pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova i bukvalno izbacuju na ulicu.

Nevladine organizacije Novog Sada i neformalne građanske inicijative su pokrenule akciju "Solidarnost sa stanarima Depresije", koja počinje organizovanom novinarskom posetom ovom naselju u sredu 12. avgusta. Namera je da se skrene pažnja javnsoti na dramatičan položaj u kojem se ovi Novosađani nalaze, ne svojom krivicom.

Dva dana kasnije, u petak 14. avgusta, sa početkom u 14 časova na Trgu slobode biće organizovan i protestni skup "Solidarnost sa stanarima Depresije", u organizaciji novosadskih nevladinih organizacija i inicijativa građana.

- Cilj skupa je da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za naše komšije čija je egzistencija temeljno ugrožena i koji se ovih dana pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova i bukvalno izbacuju na ulicu, navode organizatori.

Naselje Depresija nalazi se između Limana IV i Telepa, a nastalo je sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata "Prvog maja" i "Neimara", koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada. Tada su aplicirali za dobijanje stana preko firme, uplaćivali novac u stambeni fond, međutim, kako su firme propadale, privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao je njihovo stalno prebivalište.

Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi. Za to vreme, svaka gradska vlast – od SRS, preko DS, pa do SNS – obećavala je stanovnicima Depresije da će im obezbediti makar privremeni smeštaj i garantovala da neće biti izbačeni na ulicu.

- Od pre nedelju dana, dešava se upravo to. Privatni izvršitelji već su iselili dve barake, radnici koji su tu boravili zavrršili su kao beskućnici, a uskoro se očekuje da stignu i rešenja za iseljenje ostalih stanovnika, navode organizatori.

Organizatori skupa će zahtevati od gradskih vlasti da u petak prime predstavnike stanara Depresije i saopšte im kada će napokon ostvariti svoja obećanja, a pripremljena je i peticija koju će nevladine organizacije Novog Sada i neformalne inicijative građana predati novosadskim vlastima.

 

TEKST PETICIJE:

SOLIDARNOST SA STANARIMA DEPRESIJE

Mi, građani Novog Sada, oštro protestujemo zbog prinudnog iseljavanja naših sugrađana iz stanova u radničkom naselju koje se, zbog očajnih uslova, već decenijama naziva Depresija, a koje se nalazi između Limana 4 i Telepa.

Stanari Depresije danas bukvalno završavaju na ulici, iako su neki od njih u stanovima koji su trebali da budu samo privremeni smeštaj proveli i po četrdeset godina.

Iako su sve garniture gradskih vlasti pred svake izbore ovim ljudima zdušno obećavali da će im, kada novi vlasnik zemljišta započne iseljenje Depresije, grad obezbediti smeštaj, to se nije desilo.

Otkako je iseljenje započeto, predstavnici gradskih vlasti nisu našli za shodno da se barem obrate ovim ljudima ili novosadskoj javnosti, koja je ostala šokirana zbog tretmana svojih komšija.

Podsećamo Grad Novi Sad da postoje brojni prostori u gradu koji zvrje prazni, i koji bi mogli da se iskoriste kao smeštajni kapacitet, samo kada ni neko imao barem malo volje da ovim ljudima pomogne.

Ne smemo dozvoliti da naše komšije ostanu bez krova nad glavom. Političari, ispunjavajte šta ste obećavali!

Zahtevamo od Grada Novog Sada da pronađe privremeni, a potom i trajni smeštaj za naše komšije iz Depresije, koji su žrtve dugogodišnje konfuzne i neljudske politike grada i cele države!

Građani i nevladine organizacije Novog Sada

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija raspored sahrana novi sad Miloš Vučević EPS horoskopski znaci elektrovojvodina servisne informacije novi sad dunav jkp novosadska toplana matična knjiga rođenih raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije bez vode novosađani novosadsko porodilište kaleidoskop kulture porodilište isključenja struje RHMZ havarija na vodovodu horoskop sahrane bebe novorođenčad jkp lisje gradsko groblje radosne vesti almaško groblje vremenska prognoza novi sad bez struje