Građani potpisuju peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce, u jednom danu 10.000 potpisa

Građani potpisuju peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce, u jednom danu 10.000 potpisa

Jutros je pokret "Kreni-Promeni" pokrenuo onlajn peticiju kojom se traže besplatni udžbenici za svu decu u Srbiji koja pohađaju osnovnu školu.

Peticija je upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom, a do 14 sati potpisalo ju je više od 10.000 ljudi.

Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu naše države, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva. Cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male. Komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog se kreću od 9000 do 12000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15000 i 20000 dinara – navedeno je se u peticiji, a saopštava "Kreni-Promeni".

Oni takođe skreću pažnju da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu mora da odvoji trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svezaka, pribora, ranca, garderobe…

Što je porodica bogatija mališanima, to joj je veći izazov da finansijski prebrodi kraj avgusta i adekvatno pripremi decu za školu – naveli su i dodali:

Imajući u vidu da se često ističe da nas je sve manje, da je bitno imati porodicu i što više dece, hajde da onda porodicama pokažemo da nam je stalo do njih i njihove dece i potrudimo se da dobiju besplatne udžbenike – poručili su iz pokreta. 

Sličnog mišljenja je i Demokratska stranka, koja smatra da roditelje prvi dan škole za dvoje dece košta više od 500 evra. 

U prvi dan nove školske godine većina roditelja u Srbiji će ući sa novim zaduženjima, jer njihova primanja ne mogu da pokriju nikada veće troškove školovanja. Samo za dva kompleta udžbenika za dva osnovca (šesti i osmi razred) roditelji zbog poskupljenja od oko 17%, moraju da izdvoje oko 40.000 dinara. Кada se na tu sumu dodaju najjeftiniji školski pribor, ranac, muzički instrument i patike, dolazimo do računice da roditelje dvoje učenika prvi dan besplatnog školovanja u Srbiji ne može da košta manje od 67.000 dinara – istakli su u svom saopštenju iz odbora DS.

"Kreni-Promeni" podseća da ideja da država obezbedi osnovcima besplatne udžbenike nije nova, niti je bilo čiji hir.

Mnoge države su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije – poručili su iz pokreta.

Peticiju možete potpisati na linku OVDE.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 328 dana i 12 sati

  DS komentariše i deli mišljenje ? Pa kako se toga nisu setili ranije ? Godinama su bili na vlasti ????

  Oceni komentar:
  0
  6