Građani Srbije od danas mogu bez restrikcija u zemlje EU

Građani Srbije od danas mogu bez restrikcija u zemlje EU

Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u Evropsku uniju.

Vlade država članica Evropske unije u sredu su se saglasile da vrate Srbiju na listu epidemijski bezbednih zemalja.

Odluka Evropskog saveta odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali zdravstvene mere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

Savet EU poziva zemlje članice da od 18. juna 2021. godine postepeno ukinu restrikcije na spoljnim granicma za stanovnike Albanije, Australije, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda, Severene Makedonije, Ruande, Singapura, Srbije, Južne Koreje, Tajlanada i SAD, uključujući i Kinu pod uslovom reciprociteta, navodi se u saopštenju Saveta.

U međuvremenu, Ministarstvo unutranjih poslova Nemačke saopštilo je da će od 20. juna dozvoliti ulazak u zemlju, bez ograničenja, građanima Srbije, kao i Severne Makedonije i Albanije.

U Evropskoj komisiji kažu da je u proširenje liste bezbednih trećih zemlja pitanju dobrodošla vest koja govori o boljoj epidemiloška situaciji u sve više država i regiona.

U Komisiji napominju da se ova preporuka Saveta EU odnosi na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali da zdravstvene mere i dalje ostaju.

To znači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira da li su vakcinisani ili ne ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje.

– Istovremeno, preporuka podrazumeva da zemlje članice mogu tražiti PCR test za putnike, uključujući i dalje mere kao što su testiranje po dolasku ili karantin – kaže portparolka Komisije, Adelber Janz.

Dodaje da je na zemljama članicama da same odrede koje će mere sporovoditi, bazirano na epidemijskoj situaciji.

U Savetu EU napominju da će se lista bezbednih trećih zemlja ažurirati svake dve nedelje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan