Građani Srbije prošle godine kupili 15.000 nekretnina na Halkidikiju

Građani Srbije prošle godine kupili 15.000 nekretnina na Halkidikiju

Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj, a samo na Halkidikiju kupili su prošle godine oko 15.000 nekretnina.

Trenutno vlada pomama za stanovima u Trstu i na bugarskom primorju jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu. To je neki niži rang cena. Kada se kupuje nekretnina plaća se tri odsto porez. Jedan stan što sam prošle nedelje prodala od 55 kvadrata u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 evra ‒ ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.

Takođe, ispostavilo se da je jeftinije pazariti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije. Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji, mora da postoji ugovor o reciprocitetu.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 630 dana i 3 sata

  Doslo vreme da su nekretnine po Evropi jeftinije nego ovde, kako, da li se neko pita? Naravno da ce ljudi pre kupovati napolju…

  Oceni komentar:
  4
  8