Građani Srbije u Grčku mogu samo preko jednog graničnog prelaza

Građani Srbije u Grčku mogu samo preko jednog graničnog prelaza

Samo na granici Bugarska-Grčka građanima Srbije biće omogućeno da uđu u Grčku, potvrdio je ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić, i to preko jednog jedinog graničnog prelaza - Kulata/Promahonas.

Ivica Dačić je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je to dogovor koji je postignut sa ministrom spoljnih poslova Grčke, a ta odluka biće objavljena u Službenom listu.

U ponedeljka je nekoliko stotina srpskih državljana bilo stopirano do kasno uveče na bugarsko-grčkom graničnom prelazu.

"Mi smo urgirali, kad su se ljudi javljali, ceo dan smo insistirali kod ministarstva spoljnih poslova Grčke da ispoštuju ono što su rekli. Epilog je da su sinoć pustili sve ljude koji su bili na bugarsko-grčkoj granici i najavili da će ih puštati i dalje, te da će u Službenom listu izaći zvanično ta odluka", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ta odluka važiće samo za drumski saobraćaj.

"Bugarska policija je ljude pustila, i prošli su tu granicu, ali su zastali u međuprostoru", pojasnio je on.

Razlog čitave zbrke

Dačić je kazao da je "varijanta najbliža istini" ta da Grčka ima svoje želje, ali ima i svoje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Deo te političke strukture, sa kojima sam razgovarao, kao što su premijer i ministar spoljnih poslova jedva čekaju da otvore granice, i rekli su mi da će naši građani moći slobodno da dođu bez testa", rekao je on.

Potom je dodao da je EU dala instrukcije, da do 30. juna budu otvorene granice samo za građane koji su članice Šengena.

"Ministarstvo spoljnih poslova je pre dva dana dalo saopštenje, a u službenom glasniku je izašla druga informacija da nisu bile ni granice otvorene", rekao je on.

Prilikom predaje pasoša, graničari u listu ručno upisuju sve podatke putnika – ime i prezime, kontakt telefon, imejl, kao i tačnu adresu boravka u Grčkoj.  Osim popunjavanja upitnika, turiste čeka i testiranje na korona virus. Ekipe epidemiologa ne testiraju svakog, već se nasumično bira čiji će bris biti uzet.  Onaj kome bude uzet bris, nastavlja planirani put. Ukoliko rezultat bude pozitivan – grčke vlasti na osnovu kontakta ostavljenog na granici, dolaze po zaraženog i odvode ga u karantin u Grčkoj. Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući u zemlju iako nemaju pozitivan rezultat i nisu testirani, objasnio je Alvirović, prenosi RTS.
Ista je procedura i na ulasku u Bugarsku – putnici popunjavaju upitnik i vrši se nasumično testiranje na kovid-19. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan