Građani uspeli: Paragovo dobilo privremeni most, ali Slavujeva i dalje raskopana

Građani uspeli: Paragovo dobilo privremeni most, ali Slavujeva i dalje raskopana

Žitelji Paragova već dugo imaju veliki problema sa raskopanom Slavujevom ulicom. Na ovo je u našoj rubrici Megafon ukazao jedan od žitelja ovog naselja, naš pokušaj da pomognemo u rešavanju problema, dao je, za početak, dobre rezultate…

U odgovoru na naše pitanje o Slavujevoj ulici, iz Zavoda za izgradnju grada (ZIG) juče su nam objasnili “da je rekonstrukcija saobraćajne površine u Slavujevoj ulici, koja obuhvata popravku kolovoza i odvodnjavanje površinskih voda, počela 17. 09. 2014. i da je izvođač JKP “Put”, samoinicijativno u više navrata obustavljao radove zbog nedostatka materijala, goriva i drugih tehničkih i organizacionih problema sa kojima se susretalo ovo preduzeće”. Kako navode, više puta obraćali su se izvođaču sa urgencijom da se radovi ubrzaju i konačno privedu kraju. Međutim, kako su rekli za naš portal, iako nadziru radove, ne mogu da utiču na dinamiku realizacije poslova JKP Put.

Iz JKP „Put“, s druge strane, juče su za naš portal rekli da je osim rada zimske službe i nedostatka resursa radove odužilo i to što je projektna dokumentacija izrađena 2007. godine. Kako su naveli, u toku izvođenja radova nadzorni organ JP Zavod za izgradnju grada, menjao je projekat i prilagođavao ga stanju na terenu. Zbog stvarnog stanja na terenu kao i obima, vrste i inteziteta saobraćaja ZIG je  9. 6. 2015. godine uradio izmenu kolovozne konstrukcije i asfaltnih slojeva koji su dati projektom, a sve prema mišljenu laboratorije Vojvodinaprojekt. Kako su naveli, radovi na pripremi saobraćajnice za asfaltiranje su u toku.

Kako već više od pola godine ne mogu da koriste Slavujevu ulicu žitelji Paragova morali su da se dovijaju, pa su koristili pravac preko Popovice, što ih je, kažu, koštalo i živaca i para, jer su morali da prelaze dodatnu kilometražu.

Iz Zavoda za izgradnju juče sun am rekli da će žitelji Paragova uskoro moći da koriste pontonski most, koji je ustupila Vojska Srbije, a koji je postavljen preko potoka u Paragovu.

Kako su objasnili most preko Novoselskog potoka u Paragovu,  pretrpeo je znatna oštećenja nakon obilnih padavina i izlivanja fruškogorskih potoka u maju prošle godine pa je, po rešenju Inspekcije za saobraćaj i puteve, a iz razloga bezbednosti, zatvoren za saobraćaj. Kako navode za konačno rešavanje problema vodotoka i sprečavanje izlivanja bujičnih voda neophodno je urediti fruškogorske potoke i popraviti oštećene mostove. Pošto su u pitanju kompleksniji radovi koji spadaju u domen investicionih aktivnosti, pre same realizacije potrebno je najpre izraditi projektno-tehničku dokumentaciju, a za ovu namenu Grad Novi Sad je rebalansom budžeta za 2014. godinu obezbedio novac. U toku je izrada projektne dokumentacije, a tek kada projekti budu završeni stvoriće se uslovi da se u budžetu Grada Novog Sada planiraju sredstva za realizaciju radova na uređenju potoka i sanaciju oštećenih mostova preko potoka.

- Dok se ne stvore uslovi za dugoročno i trajno rešavanje predmetnog problema, pronađeno je privremeno rešenje kako bi se građanima omogućio bezbedan prelazak preko Novoselskog potoka. Po odobrenju Ministarstva odbrane, Vojska Srbije ustupila je Gradu Novom Sadu na privremeno korišćenje pontonski most za prelazak motornih vozila. Postavljen je preko potoka u Paragovu, ali još uvek nije dozvoljeno odvijanje saobraćaja preko njega. U narednih nekoliko dana biće asfaltiran navoz i postavljane ograde na mostu, a tek kada ovi radovi budu u potpunosti završeni, most će biti doveden u funkcionalno stanje i građani će moći da ga koriste, bio je jučerašnji odgovor ZIG-a.

Međutim, iz JKP “Put” već juče su nam rekli da žitelji Paragova ne moraju da koriste alternativne pravce preko Popovice zato što imaju most. Kako su naveli, postavljanjem privremenog vojnog mosta preko potoka na Ružinom vencu, a sve uz radove JKP Put na pripremi i osposobljavanju mosta za odvijanje saobraćaja, građani ne moraju koristiti alternativne saobraćajnice preko Popovice.

A, odgovor o tome da li su bili u pravu predstavnici ZIG-a koji su rekli da će most moći da se koristi uskoro, ili predstavnici JKP Put koji su tvrdili da već može da se koristi, stigao je danas u vidu saopštenja ZIG-a.

- U cilju rešavanja problema bezbednog prelaska motornih vozila preko Novoselskog potoka u Paragovu, JP Zavod za izgradnju grada, u saradnji sa Vojskom Srbije, postavilo je privremeni pontonski most koji građani već od danas mogu da koriste, naveo je ZIG u današnjem saopštenju.

Kako se navodi, po rešenju Gradske uprave za saobraćaj i puteve, u narednih nekoliko dana biće postavljena i odgovarajuća saobraćajna signalizacija kojom će biti definisan privremeni režim odvijanja saobraćaja preko mosta. To podrazumeva naizmenično propuštanje vozila sa ograničenjem brzine na 10 km/h, kao i zabranu saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan