GRAĐANSKE INICIJATIVE: "Novi Sad raste, ali se ne razvija dobro" (FOTO)

GRAĐANSKE INICIJATIVE: "Novi Sad raste, ali se ne razvija dobro" (FOTO)

Loša urbanistička i komunalna politika ugrožavaju razvoj grada, a institucije sistema nemaju sluha za potrebe i zahteve građana Novog Sada, rečeno je na konferenciji "Građanske inicijative za održivi razvoj grada – hronologija diskreditovanja građanskih vrlina", koja je u četvrtak održana u Medija centru Vojvodine.

Predstavnici lokalnih inicijativa sa Rotkvarije, Limana i iz Starog grada, govorili su, između ostalog, o problemima sa kojima su se susretali u komunikaciji sa nadležnim javnim institucijama i organima uprave. Naglasili su da je važno odgovorno upravljanje resursima uz učešće građana.

Hana Kukučka, članica Omladinskog centra CK13 i učesnica Građanske inicijative “Ne damo Livadicu”, objasnila je da je inicijativa nastala krajem aprila u toku javnog uvida u nacrt izmene plana detaljne regulacije blokova ulice Vojvode Bojovića, kojim je predviđena izgradnja stambeno poslovne višespratnice na mestu javne zelene površine na uglu ulica Kisačke i Jovana Subotića.

- Da bismo uticali na donosioce odluka, organizovali smo javni skup za peticiju, javni čas o odbrani zelenih površina i kvartovsko druženje. Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove podneto je 299 pojedinačnih primedbi na plan regulacije blokova – rekla je Kukučka.Takođe, upućeno je i otvoreno pismo gradskim čelnicima. Zahteva se da se odbaci urbanistički predlog o nacrtu plana detaljne regulacije za spomenuti deo grada, koja se tiče izgradnje višespratnice na mestu zelene površine, i da se donese novi plan u saradnji sa građanima, koji će uvažiti njihove potrebe.


Dejan Radosavljević
, član inicijative “Ne damo Livadicu”, kazao je da je regulativa koja propisuje učešće građana nedovoljna i zastarela i da mora da se dopuni.

- Niko nas ne konsultuje. Zakoni o planiranju i izgradnji, po kojima se postupa kada se izrađuju planovi detaljne regulacije i urbanističkog uređenja, menjani su samo u korist institucija koje ih donose i investitora. Sve više se zapostavlja javni interes i interes svih građana – rekao je Radosavljević.


On je upozorio da se potrebe za javnim prostorima (parking prostor, predškolske ustanove) menjaju komercijalnim sadržajima (šoping centri).

- Grad raste po fizičkom obimu i broju stanovnika, ali se ne razvija dobro. Zbog sadašnje urbanističke politike, Rotkvarija, Podbara i Salajka, doživljavaju ono što se desilo Grbavici i Detelinari. Primedbe građana se ne prihvataju, dok to nije čest slučaj sa primedbama investitora. Potrebe građana se zaobilaze i imamo situaciju da ljudi sa Sajlova traže predškolsku ustanovu već dvadeset godina, a grad odgovara tako što je namerava izgraditi na Limanu. Važno je savetovanje sa građanima pre donošenja ovakvih odluka, jer oni znaju koje su im potrebe – objasnio je Radosavljević.


On je kazao da građanske inicijative ne žele da menjaju vlast, jer onda bi se politički organizovale, ali hoće da utiču na to da se stvore nove politike koje će pre svega uvažavati potrebe svih građana.

Radosavljević je postavio pitanje zašto se ne bi investitori, koji su inače često povlašćeni, podstakli na zadužbinarstvo i na taj način napravili možda vrtić.


Marijana Mutavčieva
, predstavnica Građanske inicijative "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", navela je primer kada su se građani pre tri godine organizovali kako bi zaustavili izgradnju garaže na prostoru zelene površine iza muzeja.

- Tada smo u okviru peticije sakupili preko 3.000 potpisa i podneli preko osamdeset primedbi. Posle dve godine smo slučajno saznali da se garaža neće graditi, a nikad nismo zvanično dobili informaciju od nadležnih institucija da su naše primedbe prihvaćene – rekla je Mutavčieva.


Ona je prisutnima kazala da Liman nije ugrožen što se tiče parking prostora.

- Istraživanje koje se može naći na sajtu Urbanizma govori da je parking Maxtona popunjen oko 35 odsto, a Auto-moto saveza (preko puta Merkatora) oko 50 odsto. Takođe, i garažu na Spensu slabo koriste vozači. Dakle, postoje garaže koje nisu popunjene, a planiraju se nove. Javne površine će se pretvarati u privatne površine, jer se planira javno-privatno partnerstvo, to nam je rečeno u Urbanizmu i to je nešto o čemu se ne priča. Parking će se u novim garažama naplaćivati. To će dovesti do toga da će parking prostor na Limanu ući u zonu naplate parkinga, jer ako ostane besplatan – niko neće ići u novu garažu gde se parkiranje plaća.

Biljana Simonović iz Limanske inicijative napomenula je da su se građani tog dela Novog Sada obratili medijima, jer nadležne nisu mogli regularno kontaktirati kroz institucije sistema. Naime, prostorije njihove Mesne zajednice su zbog godišnjeg odmora zaključane od 26. aprila, od kada je nacrt regulacionog plana na javnom uvidu.Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan