Građansko hapšenje: Pod udarom zakona i oni koji lopove sprečavaju?

Građansko hapšenje: Pod udarom zakona i oni koji lopove sprečavaju?

Nakon jučerašnjeg građanskog hapšenja, koje se dogodilo u Šafarikovoj ulici u Novom Sadu, postavilo se pitanje mogu li građani da odgovaraju pred sudom zbog toga.

Građani u Srbiji imaju pravo da "uhapse" nekoga koga su zatekli u izvršavanju krivičnog dela. Advokat Vladimir Beljanski ističe da je veoma bitno da se građansko hapšenje odnosi na krivična dela zbog kojih se goni po službenoj dužnosti.

- Oblast građanskog hapšenja je regulisana zakonom o krivičnom postupku i ono je pravo svakog  čoveka. Naravno, ne može se lišavati slobode iz bilo kog razloga, nego zbog težih krivičnih dela, poput razbojništva ili krađe. Obaveza građanina je da u toj situaciji odmah obavesti policiju ili da ga odvede u najbližu policijsku stanicu, izjavljuje Beljanski.

Međutim, veoma često se postavlja pitanja šta se događa ukoliko dođe do okršaja između uhapšenog i građanina koji ga je zatekao u izvršenju krivičnog dela. Tada je najčešće reč o situaciji u kojoj se kombinuju građansko hapšenje i nužna samoodbrana.

- Hapšenje i samoodbrana su regulisani na različitim načine. Kod prvog je u pitanju Zakon o krivičnom postupku, dok je kod samoodbrane reč o krivičnom zakonu. Svako ima pravo da se brani kada je napadnut, kaže Beljanski i dodaje da postoje različite vrste samooodbrane.

- Postoji određena gradacija odbrane. Imamo potpunu nužnu odbranu, koja isključuje postojanje krivičnog dela, ali i slučaj u kom može doći do prekoračenja odbrane, što se najčešće dešava kada je primenjena veća sila nego što je potrebno, objašnjava Beljanski.

Kako bi se odredilo da li je hapšenje bilo opravdano ili ne, on kaže da se često kao merilo koristi to da li je nakon privođenja policije došlo do pokretanja postupka ili daljeg zadržavanja osobe. Ukoliko do toga dođe, tada uhapšeni uglavnom ne dobija odštetu, jer je dalje u ingerenciji policije.

Beljanski ističe da je veoma bitno da građani znaju da je građansko hapšenje njihovo pravo, ali da ne smeju povređivati ili ponižavati uhapšenog.

-To je sasvim opravdan postupak, koji je predviđen zakonom i dozvoljen ukoliko je opravdava situaciju koja je prethodila hapšenju, dodaje poznati novosadski advokat.

On dodaje da ovakvi slučajevi nisu česti u našoj sudskoj praksi, te da bi kazna za onoga ko je izvršio građansko hapšenje zavisilo od eventualnih povreda koje bi imao uhapšeni.

Ipak, policajci i sigurnosni radnici preporučuju građanima da ne hapse sami, jer ne znaju u kakvu se opasnost mogu dovesti. Prema njihovim rečima, hapšenje je najbolje prepustiti profesionalcima, odnosno ukoliko se nađu kao svedoci krivičnog dela da prvo pozovu policiju na 192.

Više informacija o jučerašnjem hapšenju u Šafarikovoj ulici možete pročitati OVDE.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan