GRADONAČELNIK: Dočekali smo rezultat kakav smo priželjkivali

GRADONAČELNIK: Dočekali smo rezultat kakav smo priželjkivali

Novi Sad je sinoć u Briselu proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu. Nakon finalne prezentacije projekta "Novi Sad 2021", koju je juče u belgijskoj prestonici održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je istorijsku odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne aplikacije na 112 stranica. U završnoj fazi, juče je održana i "odbrana" kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

- Ovo je pobeda svih ljudi koji su učestvovali u projektu, a reč je o brojnim pojedincima, institucijama i nevladinim organizacijama koji su dugi niz godina bili uključeni u celu ovu priču. Danas smo dočekali rezultat kakav smo priželjkivali. Želim da se zahvalim Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, kao i Ministarstvu kulture na otvorenoj i snažnoj podršci koja nam je mnogo značila, ali i Pokrajinskoj vladi, ambasadorki Ani Hrustanović, Nemanji Milenkoviću i svim divnim ljudima koji su radili na kandidaturi i koji su nosioci cele priče. Čestitam svima ovaj veliki dan za Novi Sad i Novosađane, čestitam Republici Srbiji, a istovremeno upućujemo čestitke i našim prijateljima iz Herceg Novog, koji su takođe bili u opticaju za tu titulu. Pred nama je puno obaveza, ali sam ubeđen da ćemo sve što se postavi pred nas uspeti da ispunimo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević neposredno nakon proglašenja Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i posebno čestitao Novosađanima, stanovnicima "Srpske Atine", koji su bili ključna podrška celom ovom procesu.

PROJEKAT NOVI SAD 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada. Grad Novi Sad će kroz projekat Novi Sad 2021 razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora, s težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Garruk

  pre 1041 dan i 18 sati

  Nadam se da nece biti nizasta. Maribor je obnovio i otvorio mnogo objekata kulture od fondova koji su mu pripali kada je poneo titulu evropske prestonice kulture.

  Oceni komentar:
  0
  1
servisne informacije jkp lisje isključenje vode horoskop Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana centralno groblje u Futogu raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje vremenska prognoza novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad bez vode almaško groblje havarija na vodovodu radosne vesti sahrane porodilište novosadsko porodilište servisne informacije novi sad elektrovojvodina betanija novorođenčad horoskopski znaci matična knjiga rođenih bez struje