Gradonačelnik i ministar za rad posetili "DES" (FOTO)

Gradonačelnik i ministar za rad posetili "DES" (FOTO)

Grad podstiče poznatu novosadsku firmu da nastavi da radi.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem obišao preduzeće ''DES'' d.o.o. Novi Sad, firmu za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i lica oštećenog sluha, sa statusom preduzeća od posebnog društvenog interesa.

- Nakon obilaska pogona ovog preduzeća osećanja su izmešana. S jedne strane, vidimo da u opremu nije dugo ulagano i to nas ne raduje, a s druge strane imate osećaj zadovoljstva kada vidite ljude kako imaju posla, kako se trude i rade. Upravo su radnici ti koji su preživeli sve teške periode, kada je u našoj državi dosta toga nestalo i ugašeno, i radili su godinama u nimalo jednostavnim uslovima, tako da je uspeh preduzeća zapravo uspeh zaposlenih u ''DES-u'' – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, dodavši da je Grad Novi Sad doneo odluku da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog ''DES-a'' kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi.- To je važno jer taj tip preduzeća nije vezan samo za ekonomski kontekst, nego i za socijalno odgovorno angažovanje svih građana. Jedan od vidova konkretne podrške je npr. angažovanje ''DES''-a od strane državnih i privatnih privrednih subjekata za usluge koje može da im pruži. Upravo je današnja poseta svojevrsni poziv da svi koji imaju mogućnosti, a u okviru zakonskih rešenja, posebno onih vezanih za rezervisane javne nabavke, angažuju ''DES''. Tržište je neumoljivo, ali ako država, pokrajina i grad stanu zajedno i kažu da je jedinstvena politička odluka da ova vrsta preduzeća mora imati podršku, onda je to garancija da će oni uspeti i izdražti. Mi ćemo se truditi da damo preporuku da se za sve ono što Grad naručuje putem javnih i javno-komunalnih preduzeća, a što može ''DES'' da proizvede, upravo to preduzeće angažuje –
dodao je Vučević.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad tog preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

- Ova firma dobro radi i pokazuje znake poboljšanja, a nekada je bila u vrlo lošem stanju. Verujem da će vrlo brzo biti potpuno stabilna i zato im želim što više posla. Pokušaćemo da animiramo i neka druga ministarstva da im dodele poslove – rekao je ministar Đorđević.Direktor novosadskog ''DES-a'' inva istakao je da je to jedno od najvećih i najstarijih preduzeća u Republici Srbiji, a da je od 190 zaposlenih čak 113 osoba sa nekom vrstom invaliditeta.

- Bez pomoći države i grada teško da bi preduzeće opstalo na tržištu, zbog limitirajućih faktora s obzirom na nižu produktivnost uzrokovanu činjenicom da su 60% radne snage lica sa invaliditetom – rekao je Кostadinović i zahvalio se ministru i gradonačelnku na podršci.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija KCV raspored sahrana novi sad bez vode jkp lisje RHMZ bebe raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje isključenje vode novosadsko porodilište Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje servisne informacije Aleksandar Vučić javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija matičar novi sad servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novosađani betanija 27. novosadski maraton izmena režima saobraćaja novorođenčad sahrane novi sad jkp novosadska toplana novosadska policija elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad