Gradonačelnik i ministarka Đukić Dejanović razgovarali o populacionoj politici

Gradonačelnik i ministarka Đukić Dejanović razgovarali o populacionoj politici

Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović, javlja Kabinet gradonačelnika. Ona je posetila Novi Sad kako bi učestvovala na stručnom skupu "Populacioni problemi stanovništva u XXI veku" zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana Zoranom Pavlovićem.

Kako se navodi u saopštenju, gradonačelnik Miloš Vučević je tokom sastanka istakao mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji.

- Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine. U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane – rekao je Vučević i dodao da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara, a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara. On je podsetio na to da Grad finansira i program veštačke oplodnje sa do 220.000 dinara po porodici, kaže se u saopštenju. 


Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da je iznos koji Grad Novi Sad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Кabineta za demografiju i populacionu politiku.

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete, rukovodstvo Grada Novog Sada nije ukinulo davanja za ove namene već ih je povećalo u odnosu na prethodnu godinu. Tako se na nivou grada finansiraju vantelesna oplodnja, daroviti đaci, boravak mališana u privatnim vrtićima, besplatni boravak trećeg deteta u državnim vrtićima što je za svaku pohvalu – naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

ZAJEDNIČKI PROJEKAT U NAJAVI? Gradonačelnik Vučević i ministarka Đukić Dejanović razgovarali su i o problemu migracija, imajući u vidu da je prosečna starost ljudi koji odlaze iz Srbije 28,7 godina, a svaka peta osoba je visokoobrazovana. Takođe su razgovarali i o mogućnosti realizacije zajedničkog projekta kada je u pitanju usklađivanje rada i roditeljstva kako bi se pomoglo roditeljima da u što većoj meri usklade roditeljstvo i profesionalno, odnosno radno angažovanje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad zodijak pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje štrajk poštara elektrovojvodina bez struje novosadsko porodilište skupština grada novog sada Dom zdravlja Novi Sad isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad horoskop horoskopski znaci dnevni horoskop novorođenčad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje bebe jkp lisje bez vode vremenska prognoza servisne informacije novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod