Gradonačelnik i ministarka Đukić Dejanović razgovarali o populacionoj politici

Gradonačelnik i ministarka Đukić Dejanović razgovarali o populacionoj politici

Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović, javlja Kabinet gradonačelnika. Ona je posetila Novi Sad kako bi učestvovala na stručnom skupu "Populacioni problemi stanovništva u XXI veku" zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana Zoranom Pavlovićem.

Kako se navodi u saopštenju, gradonačelnik Miloš Vučević je tokom sastanka istakao mere i aktivnosti populacione politike koju sprovodi Grad Novi Sad, a ministarka je rekla da je Novi Sad lokalna samouprava koja treba da služi kao primer ostalim opštinama u Republici Srbiji.

- Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine. U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane – rekao je Vučević i dodao da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara, a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara. On je podsetio na to da Grad finansira i program veštačke oplodnje sa do 220.000 dinara po porodici, kaže se u saopštenju. 


Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da je iznos koji Grad Novi Sad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Кabineta za demografiju i populacionu politiku.

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete, rukovodstvo Grada Novog Sada nije ukinulo davanja za ove namene već ih je povećalo u odnosu na prethodnu godinu. Tako se na nivou grada finansiraju vantelesna oplodnja, daroviti đaci, boravak mališana u privatnim vrtićima, besplatni boravak trećeg deteta u državnim vrtićima što je za svaku pohvalu – naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

ZAJEDNIČKI PROJEKAT U NAJAVI? Gradonačelnik Vučević i ministarka Đukić Dejanović razgovarali su i o problemu migracija, imajući u vidu da je prosečna starost ljudi koji odlaze iz Srbije 28,7 godina, a svaka peta osoba je visokoobrazovana. Takođe su razgovarali i o mogućnosti realizacije zajedničkog projekta kada je u pitanju usklađivanje rada i roditeljstva kako bi se pomoglo roditeljima da u što većoj meri usklade roditeljstvo i profesionalno, odnosno radno angažovanje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan