GRADONAČELNIK: Nismo doneli nikakve radikalne mere, pooštrovanje ako za tim bude bilo potrebe

GRADONAČELNIK: Nismo doneli nikakve radikalne mere, pooštrovanje ako za tim bude bilo potrebe

Ako dođe do pogoršanja situacije radno vreme ugostiteljskih objekata će biti skraćeno.

Kako je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, od početka epidemije, zaklјučno sa jučerašnjim danom, u Novom Sadu je inficirano 4.776 osoba, a trenutno ima 1.340 aktivnih slučajeva. Na sednici štaba analizirani su podaci Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, inspekcijskih službi, Doma zdravlјa, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno svih koji su uklјučeni u problematiku epidemije i funkcionisanje grada.

– U osnovnim školama inficirano je 19 zaposlenih među kojima su i nastavnici i drugo osoblјe, kao i osam učenika. U srednjim školama zaraženo je devetoro zaposlenih i 31 učenik, u vrtićima 30 vaspitača i dvoje dece, a dva studenta su pozitivna na koronu. Imajući u vidu ukupne okolnosti, Štab je doneo četiri naredbe i dve preporuke – rekao je gradonačelnik i dodao:

– Nema radikalnih mera, pre svega potenciramo implementaciju i poštovanje svega do sada propisanog, ali sve je privremenog i promenlјivog karaktera, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Čuvajući zdravlјe građana, moramo voditi računa o ekonomiji grada i boriti se da ne moramo da zatvaramo grad, da odustajemo od investicija i subvencija. Pojačali smo kontrole ulaska u javne objekte i dezinfekciju. Doneli smo naredbu o organizaciji rada gradskih šalterskih službi u dve smene, i to od 7.30 do 20 časova, kako se ne bi stvarale gužve. Nova je i naredba da u svim objektima gde dolazi do okuplјanja lјudi, a to su firme, ustanove, tržni centri, ugostitelјski objekti i drugo, mora javno biti istaknuto odgovorno lice za sprovođenje mera republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije – dodao je Vučević.


– Propisano je i obavezno nošenje maski na pijacama, jer to su prostori intenzivnog okuplјanja. Zabranjeno je korišćenje bazena od 7. do 30. novembra, osim za nastavu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i trenažne procese sportskih klubova, i to pod posebnim uslovima. U istom periodu zabranjene su sve manifestacije, osim kulturno-umetničkih do 100 posetilaca u zatvorenom prostoru, sa razmakom od najmanje jednog sedišta između lјudi, a na otvorenom je takođe za te manifestacije dozvolјeno 100 posetilaca, sa 4 kvadratna metra za jednu osobu. Mogu se održavati samo redovna sportska takmičenja bez publike, a sve druge manifestacije se zabranjuju –
naglasio je gradonačelnik .

On je istakao da je preporučeno pravnim licima da pređu na smenski rad, a noćnim klubovima da ograniče vreme boravka svakog gosta u objektu, ulaznicama koje su vremenski određene.

– Nismo skraćivali radno vreme ugostitelјa, jer time se ne rešava suština, imajući u vidu privatne žurke i proslave koje su bez ikakve kontrole. Ugostitelјske objekte možemo nadzirati, i oni plaćaju porez i zapošlјavaju lјude. Ako dođe do pogoršanja situacije njihovo radno vreme će biti skraćeno – dodao je Vučević i pozvao sve da budu odgovorni kako bi se zaštitilo javno zdravlјe, zdravstveni sistem, sačuvala radna mesta, te da grad što optimalnije funkcioniše u veoma izazovnim uslovima.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan