Gradonačelnik u Sloveniji: Maribor podržao NS kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture

Gradonačelnik u Sloveniji: Maribor podržao NS kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture

Nakon današnjeg susreta Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i gradonačelnika Maribora Andreja Fištraveca saopšteno je da je Grad Maribor zvanično podržao kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Kako se navodi, gradonačelnici su se složili da je neophodno dalje jačanje institucionalne saradnje između Novog Sada i Maribora posebno u oblastima privrede, poljoprivrede i turizma.

Gradonačelnik Novog Sada, koji sa saradnicima boravi u jednodnevnoj poseti Sloveniji, razgovarao je u Mariboru i sa Gorazdom Žmavcem, ministrom u Vladi Slovenije kao i sa dr Romanom Glaserom predsednikom Privredne komore Štajerske i dr Igorom Tičarom rektorom Univerziteta u Mariboru. Iskustva Grada Maribora u organizovanju programa Evrospke prestonice kulture 2012. godine, delegaciji Novog Sada, u kojoj je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, preneo je jedan od kreatora tih programa, sada sekretar Ministarstva kulture Slovenije Peter Tomaž Dobrila.

- Mislim da smo postigli dobre efekte. Osim značajne podrške koju smo dobili od Maribora za kandidaturu za Evrospku prestonicu kulture 2021. godine, razmatrali smo i modele za unapređenje naše privredne saradnje i realizaciju projekata koji za cilj imaju povezivanje gradova podunavske regije, za šta se i Maribor i Novi Sad aktivno zalažu - izjavio je gradonačelnik Vučević.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan