GRADONAČELNIK: Uskoro počinje proizvodnja u fabrici čokolade u Novom Sadu (FOTO)

GRADONAČELNIK: Uskoro počinje proizvodnja u fabrici čokolade u Novom Sadu (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa predstavnicima kompanije "Beri Kalebo" i Tehnološkog fakulteta, sa kojima je razgovarao o zajedničkim razvojnim projektima i budućoj saradnji.

Stižu nam odlične vesti iz kompanije "Beri Kalebo", a to je da uskoro počinje proizvodnja u ovoj fabrici čokolade u kojoj će biti zaposleno preko 100 radnika. To nije samo stogo poslovna investicija, već ona ima širi društveni kontekst, s obzirom na to da uključuje i blisku saradnju sa Tehnološkim fakultetom. Ta vrsta saradnje privrede i obrazovanja je nešto što bismo uvek voleli da vidimo prilikom dolaska velikih stranih investicija. Želimo da svedočimo nastavku spajanja snažnih kompanija sa univerzitetom i školama, kao što će "Beri Kalebo" biti dobra adresa i primer za dualno obrazovanje naših studenata i đaka. U našu državu je stigla najsavremenija tehnologija, tako da je nešto o čemu su samo studenti samo slušali na predavanjima, mogu sada da vide u praktičnoj primeni i to vrlo blizu svog fakulteta. Nakon početka rada fabrike uslediće i snabdevanje domaćih konditorskih proizvođača, kao i onih širom jugoistočne Evrope. Proces izgradnje fabrike se bliži kraju, a mi smo u tom projektu, kao Grad, učestvovali sa preko 300 miliona dinara koje smo investirali u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, dok je JP "Putevi Srbije" izgradilo prelepu kružnu raskrsnicu kod isključenja Novi Sad–Istok – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da se nada nastavku plodonosne saradnje. 


Dekanka Tehnološkog fakulteta prof. dr Biljana Pajin je naglasila da ta naučna institucija obrazuje stručnjake iz različitih oblasti, a da je jedna od njih Prehrambeno inženjerstvo, u okviru kojeg se posebno proučava tehnologija konditorskih proizvoda. 

– Saradnja sa najvećom svetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade "Beri Kalebo" se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istaživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje – rekla je prof. dr Biljana Pajin.

Menadžer kvaliteta kompanije "Beri Kalebo" Jelena Jurić istakla je da očekuje još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom, dodala da proizvodnja počinje uskoro i zahvalila se svima na odličnoj saradnji.


Tehnološki fakultet, kao vodeća naučno-istraživačka i obrazovna institucija, već dugi niz godina sprovodi projekte u saradnji sa privredom, a nedavno je potpisan i Memorandum o saradnji sa kompanijom "Beri Kalebo" koji obuhvata okvir za unapređenje obrazovanja studenata. Sagovornici su na sastanku razmatrali i realizaciju saradnje Odeljenja za konditorske proizvode sa ovom kompanijom, kroz prikaz dosadašnjih aktivnosti i planiranje buduće saradnje. Tom prilikom predstavljena je i akreditovana Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, prenosi PR služba grada.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gojko

  pre 454 dana i 19 sati

  Šta bi sa fabrikom vekić čokolada iz temerina??

  Oceni komentar:
  2
  3
 • 17.1

  pre 454 dana i 18 sati

  Samo dajte čokolade, imamo malo dijabetičara.
  Evo, ja sam toliko sladak da nijedan virus korone ne uspeva da se predstavi mojim ćelijama.
  Ove ga prezrivo gledaju: "Pih, šta ćeš nam ti kada mi ni pravi šećer ne uzimamo!"
  I tako, dok se je mimoilazim sa korona obolelim i ne razboljevam, vaša vrla nauka
  kaže da to nije moguće.
  A amerikanci se upinju da dokažu kako ne postoje razlike među krvnim grupama,
  što se tiče zaražavanja. Aha. Verujte vi amerikancima.

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Bija

  pre 454 dana i 7 sati

  GRADSKA DEPONIJA???!!!

  Oceni komentar:
  1
  3