Gradska biblioteka proslavila 176. rođendan

Gradska biblioteka proslavila 176. rođendan

Danas je obeleženo 176. godina Gradske biblioteke u Novom Sadu, a svečanost je upriličena u Digitalnom omladinskom centru biblioteke u Ulici Vojvode Putnika br. 1.

Direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović je naglasio da će povodom današnjeg jubileja ustanove korisnicima biblioteke biti odobren popust od 50 posto na individualnu godišnju članarinu.

Pravo na popust imaju i postojeći i novi članovi, članarina za odrasle iznosiće 250, a za decu 150 dinara i važiće godinu dana. Ovogodišnji program obeležavanja ima za cilj promociju Digitalnog omladinskog centra koji je otvoren prošle godine. U centralnom objektu biblioteke u Dunavskoj ulici otvorena je izložba posvećena poznatim mislima naših književnika – rekao je Aleksandar Jokanović.

Obeležavanju je prisustvovao i Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Danas obeležavamo dan jedne od najvažnijih ustanova kulture ne samo u Novom Sadu nego i u Srbiji. Sve je počelo 23. septembra davne 1845. godine kada je otvorena Srpska čitaonica novosadska, a na toj tradiciji Gradska biblioteka i danas doprinosi kulturi i obrazovanju. To je moderna ustanova koja je u svom radu oslonjena na dugogodišnju tradiciju. Ovaj 176. rođendan obeležavamo u Digitalnom centru biblioteke čije otvaranje je omogućio Grad Novi Sad. Centar otvara svoja vrata mladima, omogućava im besplatan inetrnet i pristup mnogim digitalnim sadržajima. Na različite načine, Gradska biblioteka ide u korak sa vremenom, pa tako i stvara novu čitalačku publiku, a brojnim aktivnostima usmerena je i na mlađu populaciju. Grad je ponosan na njen tradicionalno kvalitetan i uspešan rad i zbog toga i ulaže u razvoj kapaciteta biblioteke – rekao je Dalibor Rožić i uz čestitke na svemu do sada postignutom, poželeo da nastave da budu čitalački centar i mesto edukacije o važnim društvenim temama.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je istakla značaj postojanja ove ustanove kulture u očuvanju tradicije, kreiranju kulturnog identiteta i negovanju kulturne različitosti.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je u prethodne tri godine udesetostručio iznos sredstava koja pomažu svakodnevnom radu svih biblioteka na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine – naglasila je Dragana Milošević.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan