GRADSKA KUĆA: Duplo veća izdvajanja iz budžeta za preduzetnice (FOTO)

GRADSKA KUĆA: Duplo veća izdvajanja iz budžeta za preduzetnice (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević uručili su Ugovore o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji odobrene subvencije za samozapošljavanje žena.

Kako je saopšteno iz Odeljenja za odnose sa javnošću Grada, bespovratnu subvenciju u rasponu od 150.000 do 280.000 dinara je, na osnovu Javnog poziva za žene sa teritorije Grada Novog Sada objavljenog u maju ove godine, dobilo 50 žena sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Gradska uprava za privredu je 2016. godine prvi put odobrila subvencije za samozapošljavanje žena i tada je za tu namenu izdvojeno pet miliona dinara, dok je 2017. godine izdvojeno duplo više sredstavadeset miliona dinara.

- Prilikom obeležavanja Međunarodnog dana žena, obično kažemo da svaki dan treba da bude 8. mart za žene. Današnji dan u Novom Sadu bi mogao da bude primer takve prakse i pristupa. Potpisali smo ugovore sa pedeset žena preduzetnica čime su one dobile sredstva za početak privatnog biznisa, a važno je istaći da se ne radi o kreditima ili pozajmicama, već da su u pitanju bespovratna sredstva koje Grad daje sugrađankama za početak posla. Siguran sam da će nam ove sjajne dame pomoći svojim uspešnim poslovanjem da punimo budžet i da smanjimo nezaposlenost time što će one zapošljavati još naših sugrađana. Nadam se da će ih biti još više sledeće godine i da će konkurisati kod Gradske uprave za privredu za otvaranje novih radnih mesta. Novi Sad je u avgustu 2017. imao 3770 manje nezaposlenih u odnosu na isti mesec 2016. godine, od čega su 2000 žene. To je konkretan rezutat naše politike i onoga za šta se kao Grad zalažemo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i istakao da su sve žene dobile sredstva zahvaljujući svom umeću, kvalitetu aplikacije i biznis plana i poželeo im, ne samo da se održe na tržištu već i da naprave iskorak i prevaziđu i svoje najviše ciljeve.

Na Javni poziv se prijavilo 80 žena sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a obaveza lica koja su dobila subvenciju, njih ukupno 50, je da obavljaju delatnost 12 meseci i da za to vreme redovno uplaćuju poreze i doprinose. Registrovane delatnosti su frizeri, kozmetičari, advokati, stomatolozi, administartivne i proizvodne delatnosti, trgovinske radnje kao i po jedan pedijatar, prevodilac, proizvodnja TV programa, arhitekta, hostel, ugostiteljska radnja, antikvarnica i igraonica i dr.

Direktorka novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Vidović rekla je da je u 2017. godini u Novom Sadu smanjena nezaposlenost za 17.5 %, da Grad Novi Sad izdvaja najveća sredstva za mere zapošljavanja od svih lokalnih samouprava i zahvalila se gradonačelniku na svemu što radi na poboljšavanju uslova za zapošljavanje što više ljudi.

Foto: www.novisad.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad štrajk poštara novorođenčad isključenja struje štrajk u pošti horoskop betanija JKP Vodovod i kanalizacija bez vode raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop pošte srbije novosadsko porodilište zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad isključenje vode vremenska prognoza bebe gradonačelnik Miloš Vučević obustava rada elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje matičar novi sad sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad bez struje astrologija jkp lisje