GRADSKA KUĆA: Obeleženo 100 godina od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina

GRADSKA KUĆA: Obeleženo 100 godina od osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina

Povodom 15. septembra, Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i stogodišnjice postojanja i rada te organizacije, osnovane 1919. godine, u Gradskoj kući organizovan je svečani prijem., javljaju iz Kabineta gradonačelnika.

Prisutne je tom prilikom pozdravio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je pripadnicima rezervih vojnih starešina čestitao njihov dan i poželeo im da svoja znanja i veštine ostvaruju i prenose drugima u miru i u mirnodopske svrhe.

– Petnaesti septembar je velik i značajan dan za Organizaciju rezervnih vojnih starešina Srbije, dan kada je 1918. godine započeo proboj Solunskog fronta i kada je, godinu dana kasnije održana Osnivačka skupština, na čijem čelu je bio slavni vojvoda Stepa Stepanović – rekao je Petrović i dodao:

– Mi se ponosimo Novosadskom organizacijom Rezervnih vojnih starešina koja spada u red najboljih organizacija u Srbiji i koja je tokom čitavog postojanja bila, a i danas jeste, jedna od perjanica našeg društva, čiji je cilj odbrana naše zemlje. Dugujemo im veliku zahvalnost jer su uvek bili tamo gde su najpotrebniji i gde je bilo najteže.


Zamenik predsednika Organizacije rezervnih vojnih starešina Milan Jagnjić se zahvalio Gradu Novom Sadu i svima koji su svojim prisustvom uveličali svečanost i podržali jednovekovnu delatnost organizacije čija je aktivnost uvek bila usmerena na odbranu otadžbine.

– Za nas je ovo veliki dan jer sto godina postojanja znači isto toliko godina napornog rada, za neke i ratovanja, stradanja ali pre svega opstajanja u svim teškim situacijama koje su nam se dešavale. Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada može da se pohvali činjenicom da je više puta proglašavana za najuspešniju i ja se nadam da će tako biti i u budućnosti, jer svake godine podmlađujemo i popunjavamo članstvo – naglasio je Milan Jagnjić.

Tom prilikom, Organizacija rezervnih vojnih starešina dodelila je priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su u prethodnom periodu prepoznali značaj programskih aktivnosti Organizacije, učestvovali u njima i pružili joj podršku i pomoć.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA NA DAN PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Dana 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a istog datuma 1918. godine ti oficiri su otpočeli proboj Solunskog fronta. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlja, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan