GRADSKA KUĆA: Održan prijem za dobrovoljne davaoce krvi (FOTO)

GRADSKA KUĆA: Održan prijem za dobrovoljne davaoce krvi (FOTO)

Grad ponovo odao priznanje svojim humanim stanovnicima.

Kako javlja pres služba Grada, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava 14. juna, pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković primila je višestruke dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike plakete "Široko srce".

- Grad Novi Sad zahvaljujući velikom broju volontera Crvenog krsta i humanih građana ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi čime je omogućeno da zdravstveni instituti i klinike imaju dovoljne količine krvi. Veoma mi je drago što na današnji dan mogu da vam se zahvalim što nesebično pomažete onima kojima je pomoć najpotrebnija. Grad Novi Sad prepoznaje značaj svih pojedinaca, organizacija i institucija koji su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih podržava u svim segmentima delovanja – rekla je Ljiljana Кoković.


"Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život"  – ovogodišnji je moto Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, kao i fokusom na globalnu medijsku kampanju radi podizanja javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlju.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić zahvalio se Gradu na snažnoj podršci.

- S ponosom možemo reći da je u Novom Sadu tokom 2017. godine prikupljeno preko 13 000 jedinica krvi, a posebno nas raduje što imamo 2400 prvih davanja. Crveni krst dobro sarađuje sa novosadskim srednjim školama i Univerzitetom kao i sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, a tako će nastaviti i ubuduće – naglasio je Dragan Lazić.


Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Sanja Bogdanović zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika.

- Oni su nam izuzetno dragoceni, kao i saradnja sa Crvenim krstom koji nam pomaže u organizovanju akcija za prikupljanje krvi i lečenje pacijenata. Želim da pozovem i ostale građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca, a to mogu učiniti u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine koji se nalazi u Hajduk Veljkovoj ulici br. 9 a – rekla je dr Sanja Bogdanović.


Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo pet davalaca krvi, za 75 davanja 25 davalaca, a za 50 davanja 58 davalaca. Plaketu "Široko srce" dobilo je devet kolektiva. Prisutnima na prijemu obratili su se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača, kao i Ljubomir Rakić, u ime nagrađenih, koji je krv dao preko 100 puta.

- Preko 35 godina dajem krv i ovo je jedna vrsta našeg testamenta društvu i naše nastojanje da ga učinimo boljim i humanijim – rekao je Ljubomir Rakić.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Кarla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan