GRADSKA KUĆA: Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi (FOTO)

GRADSKA KUĆA: Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi (FOTO)

Gradonačelnik "skinuo kapu" herojima današnjice.

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je juče u Gradskoj kući višestruke dobrovoljne davaoce krvi, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike plakete "Široko srce".

- Hvala onima koji su dali ono najvrednije što imaju ne pitajući kome, zašto i šta ja imam od toga. Od njih se možemo učiti humanosti, i velika mi je čast što sam u prilici da ih ugostim, i da im uručimo plakete. Na današnji dan "skidamo kapu" onima koji su dali ono što je najpotrebnije drugima u najtežim situacijama. Ovo je jedan od načina da humanost istaknemo u prvi plan – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao davaocima Međunarodni dan koji je njima posvećen.Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca glas "Preduzmi nešto. Daj krv. Daj krv sada. Daj krv redovno", a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava, kao i prethodnih godina, brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, uz distribuciju propagandnog materijala posvećenog dobrovoljnom davalaštvu krvi.

- Ovo su heroji današnjice koji zahvaljujući solidarnosti spašavaju ljudske živote. Osnovni cilj naših aktivnosti je da se porodica davalaca krvi stalno širi, i tokom 2016. godine imali smo 2.400 prvih davanja – naglasio je sekretar Crvenog krsta Dragan Lazić i zahvalio se Gradu na snažnoj podršci koju pruža njihovom radu.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo devetoro davalaca krvi, za 75 davanja 11 davalaca, a za 50 davanja 19 davalaca. Plaketu "Široko srce" za 2016. godinu dobilo je 9 kolektiva. Prisutnima na prijemu obratili su se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača, kao i direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prof. dr Radmila Jovanović, a u ime nagrađenih davalaca Nebojša Jelić koji je inače zaposlen u Zavodu za transfuziju krvi, i do sada je dao 100 i više puta krv.

- Pozivam sve koji su zdravi da se pridruže porodici davalaca krvi i da zajedno uživamo u zadovoljstvu zbog humanosti našeg čina – kazao je Nebojša.

SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Originalni izvor: www.novisad.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje sahrane novi sad elektrovojvodina Nebojša Stefanović isključenje vode bez struje novorođenčad bebe novosađani isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode vremenska prognoza štrajk poštara Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad novosadsko porodilište betanija zodijak horoskop Dom zdravlja Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Novom Sadu jkp lisje raspored sahrana novi sad horoskopski znaci