GRADSKA KUĆA: Uručene Oktobarske nagrade i Novembarska povelja (FOTO)

GRADSKA KUĆA: Uručene Oktobarske nagrade i Novembarska povelja (FOTO)

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić uručili su ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja Oktobarske nagrade i Novembarsku povelju.

Za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu, čime potvrđuje identitet Grada Novog Sada kao kulturne prestonice, Oktobarska nagrada pripala je ansamblu "Vila" srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar". Za izuzetna ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti, kojima se prepoznaje, obnavlja i čuva nacionalni identitet i predstavlja svetska istorijska, umetnička i kulturna baština, ovo gradsko prizanje dodeljeno je Izdavačkoj kući "Pravoslavna reč". Oktobarska nagrada uručena je i doc. dr Miroslavu Кopanji zbog izuzetnog doprinosa društvenom i privrednom razvoju, kao i ostvarenim rezultatima u promovisanju šaha u Gradu Novom Sadu.


Za rezultate u prosveti ostvarene razvijanjem stvaralačkih i radnih potencijala učenika i profesora srednjih škola u Novom Sadu, kojima se usvaja princip celoživotnog učenja i održanosti nastave u životnom okruženju, Novembarska povelja dodeljena je direktoru Tehničke škole "Mileva Marić – Ajnštajn" dr Stanku Matiću.

- Novi Sad je ponosan što ima Izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč", koje obnavlja i čuva naš nacionalni identitet, i svetu predstavlja našu kulturnu baštinu, koje je svojevrstan svetionik naše istorije i kulture. Novi Sad je, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, ponosan i na to što ima Ansambl "Vila" КUD-a "Železničar", koji kroz igru, pesme i običaje neguje narodno stvaralaštvo i tradicionalne vrednosti. I konačno, za šah se kaže da je ispit uma. U nekim zemljama je obavezan predmet u školi. U Novom Sadu uživa veliku popularnost. Za doc. dr Miroslava Кopanju to je životna misija. Zahvalni smo i ovogodišnjem nosiocu Novembarske povelje Grada Novog Sada dr Stanku Matiću, direktoru Tehničke škole "Mileva Marić", za izuzetne rezultate ostvarene u prosveti, za razvijanje novih standarda, za promovisanje učenja za život, a ne bubanja, za to što je pokazao kako direktori žive za svoj kolektiv, kako mogu da budu i vođe i drugari – rekao je gradonačelnik Vučević prilikom uručivanja gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima.


Prema rečima predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića Skupštinska komisija je imala ozbiljan zadatak da od velikog broja pristiglih prijava predloži one koji će poneti ta prestižna priznanja.

- Svaki grad ima svoje temelje i oni su obeleženi datumima. Jedan od najčvršćih temelja našeg grada je upravo datum kada je u borbi protiv fašizma izvojevana sloboda Novog Sada. Dobitnici nagrada, koje dodeljujemo na današnji dan, bi trebali da prenose duh ljudi koji su verovali da život bez slobode nema smisla, koji su u borbi za oslobođenje žrtvovali ono najvažnije i koje mi nikada ne smemo zaboraviti – izjavio je Jelušić.

U ime nagrađenih, predstavnicima Grada se zahvalio i prisutnima obratio direktor Izdavačke kuće "Pravoslavna reč" Zoran Gutović.

- Danas je veliki dan za Novi Sad, za njegove stanovnike, a posebno za nas koji smo odabrani među mnogim zaslužnim građanima da ponesemo ova priznanja. Ona nas obavezuju da budemo još bolji i ja lično se tome veoma radujem – istakao je Zoran Gutović.


Da podsetimo, Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Кraljevini Srbiji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan