GRADSKA KUĆA: Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio tri i po decenije rada

GRADSKA KUĆA: Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio tri i po decenije rada

Svečanost povodom obeležavanja 35 godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada održana je u Gradskoj kući, a tom prilikom, uz prigodan muzički program, promovisani su katalozi izložbi koje je Zavod upriličio i to "Trg Slobode – srce Grada", "300 godina od nastanka Almaškog kraja" i "Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave".

Na svečanosti su dodeljene i zahvalnice zaslužnim građanima, između ostalih i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, a premijerno je prikazan dokumentarni film "Gradić", posvećen konzervaciji i restauraciji graditeljskog nasleđa podgrađa i donje tvrđave Petrovaradina, javljeno je u saopštenju iz Gradske kuće.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture jedna je od najvažnijih ustanova za Grad jer vodi računa o našem kulturno-istorijskom bogatstvu koje je deo našeg identiteta. Njihov doprinos na tom polju seže i van lokalnih okvira, gde im je najbolja preporuka kvalitet njihovog rada, i na tome im čestitamo. Zahvaljujući njihovom angažmanu na jednom od najznačajnijih projekata, a to je obnova podgrađa Petrovardinske tvrđave, kulturno-istorijski biser našeg grada zasijaće zasluženim sjajem i ostvariće svoj pun potencijal. Naša saradnja biće još plodonosnija u periodu pred nama, posebno u okviru aktivnosti Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.


Кako je istakao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, ta ustanova brine o očuvanju i afirmaciji graditeljskog, sakralnog, fortifikacijskog, industrijskog, istorijskog, arheološkog, etnološko-antropološkog i svakog drugog nepokretnog spomeničko kulturnog nasleđa urbane zajednice i njene ruralne okoline.

- U proteklih 35 godina Zavod je proglasio 42 objekta za nepokretna kulturna dobra među kojima su Pasterov zavod u Novom Sadu, Кotekov dvorac u Futogu, Banovina, Muzej i Arhiv Vojvodine, Vladičanski dvor eparhije Bačke i drugi objekti, zgrade, hramovi, kuće i slično. Zavod ima impresivnu karijeru arheološkog istraživanja, objavljujuje na desetine publikacija, a učestvovao je u aktivnostima brojnih stručnih udruženja, asocijacija, društava, sekcija domaćeg i međunarodnog karaktera – naglasio je Jokić.

Кao angažman od kapitalanog značaja, Jokić je naveo konzervatorsko-restauratorske radove Zavoda na obnovi graditeljskog, fortifikacijskog i arhitektonskog nasleđa podgrađa Petrovaradinske tvrđave i zahvalio se na velikoj podršci koju u tom procesu pružaju Grad, Pokrajina i Republika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Daško i Mlađa havarija na vodovodu Isključenje struje sahrane novi sad Spens servisne informacije novi sad servisne informacije smanjen pritisak vode vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina bebe raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje almaško groblje OK Vojvodina vreme danas groblje novosadsko porodilište isključenja struje Voša bez struje odbojka bez vode memorijal velikana betanija vodovod lisje