GRADSKA MODA: Električne trotinete voze Novosađani svih generacija (FOTO)

GRADSKA MODA: Električne trotinete voze Novosađani svih generacija (FOTO)

Sada je već mala verovatnoća da, dok šetate Novim Sadom, pored vas neće prozujati jedan od električnih trotineta. Ljudi širom sveta imaju podeljena mišljenja o ovoj vrsti vozila. Dok jedni ne mogu da sakriju uzbuđenje i jedva čekaju da ih probaju, drugi gunđaju i potpuno ih izbegavaju. Sve u svemu, jedno je sigurno – novi vid transporta je među nama a tu će se sigurno i zadržati.

Ako pripadate grupi onih koji su oduševljeni ovim dvotočkašima i samo čekate priliku da ih provozate, predlažemo da, za početak iznajmite jedan. Jedina firma koja, za sada, nudi uslugu rentiranja električnih trotineta u Novom Sadu je "Electric scooter Novi Sad", koja se nalazi u Dunavskoj ulici, u pasažu 8. Tamo je moguće iznajmiti trotinete brenda Xiaomi, na 30 minuta, sat ili sat ipo vremena. I to po cenama od 500 do 1000 dinara. Vlasnik naglašava da se za večerenje vožnje potrebno najaviti ranije, kako biste bili sigurni da će biti slobodnih vozila.


Probali ste, uverili se u njegove prednosti i definitivno odlučili da želite jedan za sebe? Ostalo vam je još da se izaberete model koji najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima. U Novom Sadu sad već imamo solidan izbor različitih brendova, za svačiji džep. Električne trotinete možete pronaći na prodajnim mestima većine velikih kompanija koje prodaju električne i elektronske uređaje, poput "Tehnomanije", "Gigatrona", "Win Wina", "Dr Techna" i dr. Cene su skoro svuda iste, a kreću se od 8.000 pa sve do 105.000 dinara.

Električni trotineti namenjeni najmlađima, uzrasta od 3 do 5 godina i do 20 kilograma koštaju između 8.000 i 11.000 dinara. Cene variraju u zavisnosti od brenda i da li trotinet ima dodatno sedište ili ne. Sve ostale performanse mahom su iste. Sledeća kategorija su trotineti nosivosti do 54kg ili 65kg, koji razvijaju maksimalnu brzinu od 18 kilometara po času. Pretežno su namenjeni deci uzrasta preko 8 godina, a cene se kreću od 15.000 do 28.000 dinara.,


Sve što je skuplje od toga uglavnom je namenjeno tinejdžerima i odraslima. U zavisnosti od toga koliko novca možete da izdvojite, zavisiće i performanse proizvoda. Trebalo bi da obratite pažnju na maksimalnu kilažu i brzinu, snagu motora, trajanje baterije, dužinu punjenja kao i dimenzije. Dodatne korisne stvari su svetla, unapređeni sistemi za kočenje i lakšu vožnju po neravninama i naravno opcija sklapanje trotineta, koja vam omogućava da ga lako ponesete i spakujete.

Prodavci kažu da se broj prodatih trotineta uvećava iz dana u dan i jednoglasni su kada je u pitanju najprodavaniji model. Izdvajaju model Xiaomi M365, koji je ujedno i jedan od najskupljih. Njegova cena trenutno se kreće između 57.600 i 60.000 dinara.


Ovo vozilo razvija brzinu od 25 km/h u eko modu i 30 km/h van njega, što je sasvim dovoljno za vožnju po gradu, naročito ako uzmemo u obzir da vozeći bicikl u naseljenom mestu retko dostižemo tako veliku brzinu. Nosivost trotineta je 100 kilograma, a u zavisnosti od vaše kilaže sa jednim punjenjem baterije možete preći od 25 do 30 kilometara. Ono što je karakteristično za ovaj model su velike anti-šok gume, koje odlično apsorbuju udare o neravnine na tlu i poseduju teksturu koja sprečava klizanje. Na raspolaganju imate i štop svetlo, kočioni disk i sistem protiv blokiranja kočnica za sigurno i bezbedno zaustavljanje. Ono što će vas posebno obradovati jeste da trotinet možete da povežete sa vašim telefonom, putem aplikacije. Na taj način ga možete zaključati, proveriti kojom brzinom ste se kretali, koliko ste prešli i kakvo je trenutno stanje baterije.

Ako je ova opcija ipak preskupa za vas, postoji nekoliko modela marki Denver, Ring i Razor u cenovnom rangu između 33.000 i 50.000 dinara. Svi modeli imaju nosivost do 100 kilograma, ali se razlikuju druge mogućnosti kao što su: brzina, snaga motora, trajanje baterije i ostali dodaci.


U slučaju da vaš problem nije novac već kilaža koja prelazi stoti podeljak na vagi, pregledajte neke od modela kompanija MS Industrial i Xplorer, čija nosivost iznosi 120kg. Samo budite spremni da ih platite više, cene dostižu čak 105.000 dinara.

Kada odaberete vašeg miljenika, krenite u vožnju i iskoristite sve pogodnosti koje vam pruža. Ipak, nezaboravite da pazite na one koji vas okružuju. Niko ne voli bahate vozače, one koji se kreću 30km/h u šetališnoj zoni i među decom. Iako naš zakon još uvek ne prepoznaje ova vozila, generalna preporuka je da se krećete biciklističkim stazama kada god je to moguće. Kada nije, krećite se stazama za pešake ali prilagodite brzinu i budite pažljivi. Pasti sa trotineta pri velikoj brzini nije nimalo naivno, iako možda zvuči. Sigurno ne želite da povredite ni sebi ni druge.


Tekst: S. S.
Fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
15
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 1397 dana i 9 sati

  Ma sigurno ce da paze... Ne paze ni vozaci ni biciklisti a ni pesaci, sto bi skuterasi bili drugaciji?

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Tina

  pre 1396 dana i 23 sata

  Ovi trotineti mogu da razviju brzinu i preko 30km/h i trebalo bi im zabraniti voznju po trotoaru. Ne cuju se, samo prozuje pored, neretko ih voze deca, a ne treba nikakva prethodna obuka ni dozvola. jesam za zastitu ziv.sredine, ali ipak na prvo mesto stavljam bezbednost pesaka.

  Oceni komentar:
  1
  6