GRADSKA SKUPŠTINA: Novi Sad uskoro postaje rodno ravnopravan grad

GRADSKA SKUPŠTINA: Novi Sad uskoro postaje rodno ravnopravan grad

Na današnjoj sednici Komisije za rodnu ravnopravnost razmatrani su Predlog odluke o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou Grada Novog Sada i Predlog odluke o ravnopravnosti polova Grada Novog Sada.

Na sednici je rečeno da se izradi odluke o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou pristupilo, jer Evropska povelja predstavlja okvir za izradu Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost Grada Novog Sada u periodu od 2017. do 2019. godine kojim se unapređuje položaj žena i rodne ravnopravnosti. Taj Lokalni akcioni plan će biti usklađen sa strateškim pravcima definisanim Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. i sa Akcionim planom za period od 2016. do 2018. godine.

Predlogom ove odluke propisano je da se sredstva za implementaciju Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost planiraju Odlukom o budžetu Grada, a da operativne odluke neophodne za njegovu izradu budu u nadležnosti Gradonačelnika i Gradskog veća. Takođe, predlogom odluke se uređuje da Gradonačelnik potpisuje Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou kao i da Grad Novi Sad preuzima obavezu da obavesti Savet Evropskih opština i regiona i Stalnu konferenciju gradova i opština-nacionalnu koordinatorku za rodnu ravnopravnost za praćenje primene Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou o usvajanju Evrpske povelje.

Predlog odluke o ravnopravnosti polova sačinjen je na osnovu inicijativnog predloga Gradske uprave za opšte poslove i Komisije za rodnu ravnopravnost. Ovim predlogom odluke uređuje se obezbeđivanje ravnopravnosti polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti u Gradu Novom Sadu, njegovim organima, javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima i ustanovama, posebnim organizacijama i službama čiji je osnivač Grad Novi Sad. Pod ravnopravnošću polova podrazumeva se ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, a jednake mogućnosti predstavljaju poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava zasnovanih na polu u svim oblastima.

Predlogom odluke utvrđena je obaveza Grada da u okviru svojih nadležnosti stvori jednake mogućnosti za ostvarivanje ravnopravnosti polova, što podrazumeva i saradnju sa nadležnim organom Grada koji je zadužen za planiranje sredstava za rodno budžetiranje, da prati ostvarivanje ravnopravnosti i preduzima mere i aktivnosti koje su u funkciji podsticanja i unapređenja ravnopravnosti polova, kao i da otklanja sve oblike nepravilnosti u pogledu položaja i prava polova i da preduzima mere protiv nasilja koje se zasniva na polu, protiv uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, seksualnog ucenjivanja i diskriminacije na osnovu pola.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija policija raspored sahrana novi sad Dom zdravlja isključenja struje RHMZ isključenje vode mup novi sad sahrane novi sad horoskop bez struje horoskopski znaci jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad dnevni horoskop astrologija bebe vremenska prognoza novi sad novosađani Isključenje struje bez vode jkp novosadska toplana betanija novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad MUP