Gradske službe se oporavljaju od hakerskog napada, ove i naredne nedelje bez matičnih knjiga

Gradske službe se oporavljaju od hakerskog napada, ove i naredne nedelje bez matičnih knjiga

Nakon napada na servere gradskih uprava i javnih službi, situacija u Novom Sadu se polako vraća u ustaljene tokove, ali će, po svemu sudeći, proteći još neko vreme do potpune normalizacije.

Kako nam je javljeno iz Gradske uprave za opšte poslove, ove nedelje, a najverovatnije i sledeće, novosadski matičari neće biti u mogućnosti da nam dostavljaju izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih zbog, kako se navodi, hakerskog napada na informacioni sistem Grada Novog Sada.

Kako je u četvrtak popodne javljeno iz JKP "Informatika", od  juče su naplatna mesta tog preduzeća nastavlila sa redovnim radom i moguće je plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate, što znači, ističe se, da je kompletan sistem objedinjene naplate u funkciji.

Radi i Uprava za urbanizam i građani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Od srede radi i Gradska poreska uprava.

– Do sada je u novi sistem vraćeno preko 800 kamera, u koje policijska uprava već ima uvid, sutra će biti završen i ostatak. U funkciji je registar prostora, evidencija stanovnika i analitičke kartice (uplate i dugovanja) svih građana. Još jednom napominjemo da nisu tačni navodi da su ugroženi lični podaci gradjana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama. Podaci koji su napadnuti nisu nestali već se nalaze na serverima JKP "Informatika" ali su zaključani i  ulažu se svi napori da se dođe do njih – navodi se u saopštenju. 

U toku su, dodaje se, završne pripreme za uspostavljanje sistema Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo". Takođe je spremna pisarnica, e-uprava Grada Novog Sada, a od danas se kreće sa proverama i deinstalacijama radnih stanica koje su deo informacionog sistema, a ima ih oko 2.000, kao i podizanje preko 120 servera.

– Iz bezbednosnih razloga isključena je mreža JKP "Informatika" i zbog toga su nedostupni neki podaci i sajtovi. Navodimo da već podignuti sistemi trenutno ne rade u punom kapacitetu iz razloga jer se vrši kompletna bezbednosna provera mreže nakon čega će se nastaviti pokretanje ostalih gradskih servisa, a već pokrenuti nastaviće sa redovnim radom – kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan