Gradski budžet u plusu nakon prodaje zemljišta kod Spensa

Gradski budžet u plusu nakon prodaje zemljišta kod Spensa

Budžet Novog Sada je posle pet meseci ove godine u plusu od preko četiri milijarde dinara zahvaljujući prodaji placa za tržni centar kod Spensa.

Prema podacima Uprave za finansije, koje su mediji dobili na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, Novi Sad je za prvih pet meseci 2016. godine prihodovao iz raznih izvora malo više od 10 milijardi dinara, a imao je rashode od skoro šest milijardi. Ovo konkretno znači da bi Novi Sad bio oko pozitivne nule da nije prodat plac za skoro 3,8 milijardi dinara.

Inače, ako se izuzme prihod od prodaje placa kod Spensa, koji je nazivan i "gradskom srebrninom", Novi Sad je najviše prihodovao od samih građana koji su vrlo redovno plaćali porez na imovinu i tako se u gradsku kasu za pet meseci slilo preko milijardu dinara.

Ostali porezi i prihodi na petomesečnom nivou retko prelaze pojedinačno 500 miliona, pri čemu je zanimljivo da su transferni prihodi iz Republike na nivou od 0 dinara, dok je Vojvodina prebacila oko 230 miliona dinara.

Što se tiče rashoda, oko milijardu i 600 miliona dinara je otišlo za tzv. "osnovna sredstva", pri čemu je samo u maju isplaćeno 972.615.000 dinara. U dokumentu se ne navodi za šta je tačno upotrebljeno tih skoro milijardu dinara, ali prema našim informacijama, ovde se u najvećoj meri radilo o isplatama za radove na gradnji fabrike "Lear" u Radnoj zoni Sever IV, koja će i pojesti najveći deo gradskog budžeta na godišnjem nivou. Naime, ovo ulaganje procenjeno je na oko četiri milijarde dinara.

Od ostalih rashoda, drugi po redu je isplata plata i tu je za pet meseci dato preko milijardu dinara.

Ostali rashodi su daleko manji, pri čemu su, na primer, javna preduzeća za subvencije dobila tek oko 250 miliona. To je oko četvrtina godišnjih sredstava planiranih za njih, što pokazuje da se slabije prebacuju pare gradskim firmama.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jasna

  pre 2805 dana i 8 sati

  Šta će iduće godine prodati da bi opet budžet bio u plusu? A kada sve prodaju, kako onda da budžet bude u plusu?

  Oceni komentar:
  0
  0