Gradski funkcioneri će braniti stanare Depresije!

Gradski funkcioneri će braniti stanare Depresije!

Gradski funkcionire će doći i braniti stanovnike Depresije, ukoliko se ponovo pojave sudski izvršitelji sa nalozima za iseljenje, obećano je danas stanarima ovog naselja u Gradskoj kući, nakon protestnog okupljanja stotinka sugrađana na Trgu slobode. Protest je organizovalo više nevladinih udruženja, koja su na ovaj način pokušala da skrenu pažnju javnosti na problem koji imaju stanovnici Depresije.

- Interes Novog Sada je da se građani koji žive u barakama naselja Depresija odatle ne isele, dok se parnični, sudski i upravni postupci ne završe zbog pogrešne uknjižbe gradskog građevinskog zemljišta - izjavio je pomoćnik gradonačelnika za pravna pitanja Miroje Jovanović, koji je u Gradskoj kući primio nekoliko stanovnika naselja Depresija  i njihovog pravnog savetnika.

Stotinak Novosađana, u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija, okupilo se na protestnom skupu ispred Gradske kuće kako bi pružili podršku ugroženim stanovnicima ovog naselja. Kao što smo ranije pisali, stanovnici Depresije su bivši radnici građevinskih preduzeća "Prvog maja" i "Neimara", koji su tokom sedamdesetih godina bili privremeno smešteni u barakama između Limana i Telepa, a kasnije su se u njima i nastanili. Firme su im propale i od privremenog, barake su postale njihovo trajno stanište. Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi, jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi. Stanari tvrde da je kompanija, od koje je Savanović kupio barake zajedno sa zemljištem, u katastru upisala vlasništvo nad većim zemljištem nego što joj je pripadalo i na taj način su postale sporne i barake firmi “1. maja” i “Neimara”, koje se nalaze na tom zemljištu. Grad Novi Sad zbog toga i vodi postupak protiv novog vlasnika.

Predstavnici različitih udruženja građana poručili su da profit ne može biti važniji od ljudskih života i istakli da bez krova nad glavom ne smeju da ostanu ljudi koji su izgradili Novi Sad.

Miroje Jovanović je saslušao pritužbe ugroženih sugrađana i rekao da se radi o složenoj pravnoj situaciji i da grad trenutno vodi nekoliko  postupaka protiv privatnog lica, za koje tvrde da je protivzakonito uzeo deo gradskog zemljišta.

- Grad će već u ponedeljak poslati cirkularno pismo svim privatnim izvršiteljima na teritojiji Novog Sada da bi iseljenje moglo biti protivpravno i potencijalno kažnjivo, pošto se radi o javnoj imovini koja je još uvek pod sporom. U slučaju da dođe do pokušaja iseljenja, lično ću se pojaviti na licu mesta kako bih izvršitelju i policiji objasnio pravnu situaciju. Ukoliko bi se i posle toga nastavilo sa pokušajem iseljenja prijavili bismo to policiji kao protivzakonito delo – kazao je Jovanović.

Dogovoreno je da se uz pomoć civilnog sektora i medija nađe rešenje za dvojicu građana, koji su početkom meseca iseljeni iz baraka u kojima su živeli. Jovanović je rekao da se grad neće protiviti da iseljeni stanari baraka ostvare svoja prava, i da će im pružiti pravnu pomoć u budućnosti ako to bude potrebno. Na kraju sastanka je napravljen i zapisnik koji su obe strane potpisale, a Jovanović se obratio i okupljenim stanarima naselja Depresija i objasnio im stav grada.

Mnogi od okupljenih građana koji žive u tom naselju, i koje je tužio novi vlasnik baraka, rekli su da se sada osećaju sigurnije i da veruju predstavnicima gradske vlasti. Međutim, Vukašin Despotović i Radoman Šekularac, koji su iseljeni početkom meseca, rekli su za portal mojnovisad.com, da se ne usuđuju da ponovo uđu u barake iz kojih su iseljeni, jer se plaše pravnih posledica.

- Niko meni ne može da garantuje da se protiv mene neće podneti krivična prijava, ako provalim u kućicu u kojoj sam živeo. U redu je to što mi je grad ponudio pravnu pomoć, ali meni to ništa ne znači. Neka mi zvanično vrate ključeve i uruče rešenje da mogu da stanujem tamo – kaže Despotović koji i dalje živi kao beskućnik.

U barakama naselja Depresija trenutno živi stotinak, uglavnom starijih, osoba.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan