Gradski pop hor "Radio" osvojio srca Novosađana

Gradski pop hor "Radio" osvojio srca Novosađana

Raspevana družina pod dirigentskom palicom Dušice Stojković sve popularnija među svojim sugrađanima.


"Veseli", "nasmejani", "zrače lepotom", "puni ljubavi prema muzici" – tako Novosađani opisuju Gradski pop hor "Radio". Sve više nastupa, sve više članova, a u čemu je čarobna formula,  pokušali smo da saznamo od Dušice, koja nas je srdačno dočekala u Puberaju, gde je hor snimao jednu numeru. O tome koliko su popularni, govori i podatak da kroz Puberaj nije moglo da se prođe od silnih fanova. Aparati su škljocali na sve strane, kao da je u Novi Sad došao da gostuje neki od poznatih svestkih horova.I Dušica je iznenađena njihovom popularnošću za ovako kratko vreme. Iako je reč o amaterskom horu, i oni imaju audicije, a kako saznajemo od dirigentkinje "Radija", kriterijumi za prijem nisu strogi – bitno je da je oni koji dolaze vole muziku i obožavaju da pevaju i da se druže.

Kao i svaki veliki hor, na probama koje traju od sat i po do dva sata, imaju raspevavanje, a podeljeni su po glasovima – alt, tenor i sopran. Njihova dirigentkinja im puno pomaže – za one koji ne znaju engleski jezik, ide sistem pisanja teksta "po srpski", a ako neko ne zna note, tu je Dušica da sve objasni.

- Pop hor "Radio" pod ovim nazivom osnovan je u decembru 2016. godine, ali, zapravo, njemu je predhodio hor "Alegria", pod vođstvom Une Gašparić, koja se odselila iz zemlje. Nakon Uninog odlaska, pozvale su me dve – tri članice tadašnjeg hora i upitale da li bih im bila dirigent. Tada je "Alegria" brojala desetak članova, a ubrzo nakon mog preuzimanja, hor je počeo vrtoglavo da raste i trenutno ima 53 člana, od kojih je 35 stalih koji uglavnom nastupaju, jer ostali ne mogu sa stignu od posla ili drugih obaveza. Trenutno imamo i tri muškarca, pa apelujem na muški svet da nam se priključi jer nam fale njihovi glasovi – kaže Dušica.


Naša sagovornica, iako muzički obrazovana, nije stoga prema članovima hora, jer reč je, pre svega, o amaterskom horu, kako ga je Dušica nazvala – inkluzivni, samoorganizovani hor. Članovi su raznih generacija, a ima ih od trideset do šezdeset godina, od toga su neke članice muzički obrazovane pevačice koje je žele da se eksponiraju u javnosti. Sami se finansiraju, a veliki prijatelji i podrška su im PMF – odsek Biologija i Pokret gorana grada Novog Sada.

- Probe imamo tri puta nedeljno, dva puta odvojeno u mojoj školici i jednu zajednički probu na odseku za biologiju. Neverovatnom brzinom se proširujemo, a razlog tome je što je svaki član doveo nekog svog prijatelja. Samo smo jednom raspisali audiciju, ali sada više nema potrebe za tim. Nekada ne mogu da postignem sve, jer novi članovi, novi nastupi oduzimaju puno vremena, ali ipak daju jaku pozitivnu enegriju – ističe Stojković.


Na repertoaru imaju 15 pesama koje uglavnom bira Dušica, a pošto imaju i horski čet, ponekad se i zajedno dogovaraju koju će numeru uvežbati. Ipak, desi se da Dušica odbije neke predloge, jer zna da je reč o zahtevnijim pesmama, pa se boji se to ne bi bilo perfektno izvedeno kako je do sada navikla. Na repertoaru su im mahom strane kompozicije, a imaju i dve domaće, "Pod sjajem zvezda ove noći" i "Cvet na vodi".


Kada govori o nastupima, Dušica predočava da ih je bilo pregršt, od toga su mnogi bili humanitarni, a neke su morali i da odbiju, jer nemaju vremena da se pripreme i da postignu sve. U principu nastupaju gde god ih pozovu, sem na političkim i religioznim skupovima, Ono na šta je hor vrlo ponosan jeste što su nedavno nastupali sa Jocom Ajkulom.

- Zaista nas zovu na sve strane, skoro na svim gradskim manifestacijama smo učestvovali, a često učestvujemo i na manifestacijama u Sremskim Karlovcima. Trenutno pripremamo dve nove numere – jednu od Laboratorije zvuka i jednu od Vojvođanskog bluz benda, pesmu "Neko kao ti" – koje ćemo pevati 24. maja u "Radio kafeu", a u znak sećanja na sve preminule novosadske muzičare. Ova manifestacija je nazvana "Novosadska kultura sećanja" – navodi Dušica i dodaje da u maju nastupaju i u Rektoratu.


Tekst
: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: privatna arhiva Dušice Stojković

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rado Promilovan

  pre 1240 dana i 1 sat

  BRAVO! Jedva čekam da nastupe sa klapom Suton Scene. To će biti BLAST!!!

  Oceni komentar:
  0
  7