GRADSKI PREVOZ: Evo na šta se Novosađani najviše žale

GRADSKI PREVOZ: Evo na šta se Novosađani najviše žale

Javni gradski prevoz i svakodnevne neprijatne situacije u autobusima neiscrpne su teme za razgovor i prigovore Novosađana svih životnih doba. No, iako je dijapazon žalbi raznolik, one se uglavnom svode na nekoliko ključnih problema koje smo objedinili u tekstu koji sledi.


Kašnjenje/nedolazak autobusa

Iako nije retkost da gradski autobusi kasne, poslednjih nekoliko meseci do nas su doprle razne pritužbe zbog sve češćeg nepoštovanja reda vožnje.

Tanja, koja se svakodnevno vozi gradskim autobusom, ispričala nam je kako redovno čeka trojku i peticu, a neretko se desi da vozači ne ispoštuju red vožnje.

– Evo, na primer, jutos sam krenula na posao na vreme i zakasnila zbog toga što trojka nije došla, a, verujte, ovo se ne dešava prvi put.

Čekanja autobusa tiče što se tiče, građani su nam se najviše žalili na dugo čekanje devetke, osmice, trojke i jedinice.


Gužve

Mada je gužva u vozilima JGSP "Novi Sad" neuporedivo manja nego u beogradskom javnom prevozu, ni "krkljanac" u našim gradskim autobusima nije zanemarljiv. Po rečima naših sugrađana, najkritičnije je u jutarnjim časovima, tokom poslepodnevnog špica oko četiri, te uveče kada se učenici vraćaju iz škole.

Prema podacima do kojih smo došli, najveće gužve su u autobuskim linijama broj osam, jedan, pet, devet i četiri.

– Kad god uđem u peticu, gužva je nesnosna, posebno vikendom zbog Najlona. Uvek te neko gura, ubada, neko se žali, protestuje – kaže nam Nada


Susret generacija

Bake koje se žale na mlade i njihovo ponašanje već su postale deo urbanog klišea, jer gotovo da nema pojedinca koji nije prisustvovao nekoj zanimljivoj situaciji u vezi sa ustajanjem starijima u autobusu.

– Vraćala sam se posle nastave kući. Neki od mojih učenika sedeli su u mom vidokrugu. Onda je ušla baka, i ja sam, naravno, ustala kako bih svojim primerom pokazala deci kako treba da se ponašaju. No, oni su me začuđeno pogledali i čak je jedan učenik prokomentarisao: "Profesorice, al' ste vi naivni." Zamislite Vi to! – završava Gorica, profesorka u jednoj novosadskoj srednjoj školi.

Opet, naše starije sugađanke vrlo često umeju da budu vrlo napadne i nepristojne u nastojanju da ostvare "pravo starijeg'', pa tako često čujemo kako prekorevaju mlade i traže da im ustupe mesto u autobusu.


Mesta za trudnice       

Kao što znate, mesta za trudnice su u gradskim autobusima vidno obeležena, međutim, nepisano je pravilo da su ona gotovo uvek zauzeta, te ukoliko želite da sednete na mesto koje vam je namenjeno, savetujemo vas da budete prodorni i skrenete pažnju da ste u drugom stanju.

– Na mestu za trudnice uvek sedi neko. Moram da se probijem i stanem pored u nadi da će taj neko ustati. Dešava se da ponekad moram da zamolim, najčešće gospođu, da mi ustupi mesto. Primer od juče: sede dve bake na mestu za trudnice i žale se kako su mladi nepristojni. Jedna je čak podviknula na mene da se pomerim od šipke kako bi mogla da se uhvati. Morala sam da im pokažem da sede na mom mestu – priča Novosađanka Elena.


Mesta za invalide

Slično kao i sa trudnicama, mesta za invalide su obeležena, ali su, nažalost, i često zauzeta. No, kada je reč o ljudima koji imaju neko privremeno ili trajno telesno oštećenje, Novosađani su uglavnom predusretljivi, te ili im oslobode namenjeno mesto, ili i ustupe neko drugo.

– Svaka čast svakome, ali moram reći da sam jednom prisustvovala sceni u autobusu kada je žena srednjih godina pokušala da podigne devojku koja je imala nogu u gipsu. Bila sam u blizini i odmah reagovala. Stvarno nema smisla... No, ima svakakvih ljudi –  ispričala nam je Milica.


PRIMERI LEPOG VASPITANJA: Da nije sve tako crno, svedoči podatak da je, pored žalbi koje smo čuli, bilo i pohvala. Naime, saznali smo da su Novosađani predusretljivi kada su u pitanju mame sa decom, da odmah oslobode mesto za sedenje i da pomažu pri unošenju i iznošenju kolica. Nekoliko trudnica je pohvalilo vozače zbog insistiranja na ustupanju praznog mesta, kao i žene srednjih godina koje vrlo rado ustaju ženama koje su u drugom stanju. Takođe, nekoliko naših sugrađana istaklo je da ima lepo vaspitanih mladih osoba koje pomažu ljudima pri izlasku, kao i pri iznošenju kabastih stvari. Zaključak se sam nameće: Ma koliko godina imali, uvek važi ono staro pravilo –  lepo ponašanje je uvek u modi.


Tekst
: Marija Bjelica

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nana

  pre 1955 dana i 23 sata

  Opet one plave zarđale krntije. Šta je sa onim novim autobusima od pre koju godinu, u tekstu na slici unutar autobusa? Gde su?

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Shin Sekai

  pre 1955 dana i 22 sata

  Zaboraviste nocne polaske.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Susi

  pre 1955 dana i 21 sat

  Poruka gradskim celnicima

  - Uredite tacna vemena dolaska autobusa na svaku stanicu pojedinacno
  - Uvedite vremenski ogranicene karte ( tipa da vazi pola sata ili dva sata ) kako bismo mogli menjati autobuse da bi dosli do zeljenog mesta.
  - Povecali bi drasticno broj putnika vrlo brzo
  - Korisnici zadovoljniji i time voljniji da placaju dobru uslugu
  - Smanjena guzva u saobracaju
  - Smanjena potreba za parking mestima svuda u gradu, najvise u centru.

  Treba samo odlucnosti i ulaganja. Bolje u nesto sto ce doneti korist sigurnu nego u 3 meseca novogodisnje rasvete.

  Iskreno

  Oceni komentar:
  1
  13
 • Neime

  pre 1955 dana i 17 sati

  Dragi moji sugrađani tek toliko da se zna da Grad Novi Sad ima najbolji gradski prevoz u državi a i šire. To je rezultat dugogodišnjeg rada na izradi reda vožnje odnosno spoj struke i nauke. Predrasude su čudo kada su komentari u pitanju. Potrebno nam je malo kulture u autobusima ulasku na prednja vrata, pokazivanju karte i prolasku prema zadnjim vratima. Decu treba učiti kod kuće, skidanju ranaca sa leđa u autobusu ustajanju i pripremanju za izlazak iz autobusa. Problem kašnjenja autobusa je nedostatak vozača i autobusa. Vozači odlaze za boljim platama a grad ne brine o voznom parku. Postoje problemi ali ništa veći nego u društvu uopšte, naprotiv. Primetite koje vratolomije moraju da izvedu vozači zbog vozila koja su počev od stajališta pa do traka na kojima se parkiraju i zaustavljaju vozila što je veliki razlog kašnjenja autobusa. Policija mora da radi svoj posao i obezbedi prohodnost traka i čista stajališta.

  Oceni komentar:
  5
  8