"Gradsko zelenilo" nastavlja sa ozelenjavanjem Novog Sada

"Gradsko zelenilo" nastavlja sa ozelenjavanjem Novog Sada

Povoljni vremenski uslovi omogućili su radnicima "Gradskog zelenila" nastavak radova na ozelenjavanju dela Avijatičarskog naselja.

Između ostalog, radi se na očuvanju i unapređenju zelenila između Rumenačkog puta, Avijatičarske, Pančevačke i ulice Oblačića Rada.

- U toku su pripremni radovi koji obuhvataju orezivanje 111 stabala lišćara, uklanjanje preraslog šiblja sa površine od 50 kvadratnih metara, kao i 27 prestarelih, oštećenih i bolesnih stabala. Planirana je sadnja 49 sadnica lišćara, a najzastupljenije vrste su lipa, grab, žalosna sofora i purpurna leska. Na mestima gde postoje podzemne instalacije, drveće će biti posađeno u polipropilenske cevi. Za zaštitu sadnica u otvorima na parkingu, planirano je postavljanje metalne ograde. Projektom je predviđena i sadnja 892 komada ukrasnog šiblja. Travnate površine koje su oštećene, a radi se o 602 kvadratna metra, biće obnovljene. Na 169 kvadratnih metara ovaj deo grada krasiće nova cvetna rundela. U ovom bloku biće postavljeno i šest parkovskih klupa – saopštili su u "Gradskom zelenilu". 

To preduzeće izvodi radove i na prostoru između ulica Veselina Masleše, Janka Čmelika, do ulica Franje Kluza i Nikole Mirkova. Pripremnim radovima obuhvaćeno je uklanjanje 60 i orezivanje 99 stabala.

- Biće uklonjene manje divlje deponije građevinskog otpada. Ovaj deo grada biće bogatiji za 152 sadnice lipe, divljeg kestena, koprivića, ukrasne trešnje, žalosnog bresta i piramidalnog jasena. Kod stabala čiji bi korenom sistem mogao da ugrozi podzemnu infrastrukturu planirana je ugradnja 17 komada polipropilenskih cevi, dok će stabla u okviru parkinga biti ograđena metalnim stubićima. Na površini od 818 kvadratnih metara biće obnovljen travnjak – zaključuju u "Gradskom zelenilu".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan