"Gradsko zelenilo" uskoro počinje novu sadnju u Jugovićevu i na Bulevaru Jovana Dučića (FOTO)

"Gradsko zelenilo" uskoro počinje novu sadnju u Jugovićevu i na Bulevaru Jovana Dučića (FOTO)

Ovih dana "Zelenilo" je počelo sa radovima na realizaciji dva projekta koje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Prvi jesenji dani rezervisani su za pripremne radove na Bulevaru Jovana Dučića i u naselju Jugovićevo.

Bulevar Jovana Dučića predstavlja saobraćajnu vezu centralnih delova Grada preko Novog naselja, sve do Veterničke rampe, a koji dalje čini konekciju sa prigradskim naseljima Veternik i Futog. Projektom "Unapređenje zelenila novoizgrađenog dela Bulevara Jovana Dučića“ predviđena je sadnja 108 stabala lišćara, sadnja 4.823 komada sadnica šiblja, rekonstrukcija travnjaka, izrada kompletne cvetne gredice, sadnja 952 komada sadnica perena, postavka mobilijara (12 urbanih klupa i 11 korpi za otpatke).


Trenutno su u toku zemljani radovi – otvaranje sadnih jama, izmena zemlje, postavka polipropilenskih cevi za sadnju drveća kako bi se zaštitila podzemna infrastruktura. U zoni parkinga u toku je ugradnja drenažnih cevi dužine jedan metar kako bi se obezbedila dovoljna količina vode za korenov sistem. Na taj način ove jeseni će biti uređene javne zelene površine duž saobraćajnica, na razdelnom ostrvu i zelene površine u okviru kružne raskrsnice.


Paralelno sa ovim radovima, u naselju Jugovićevo započela je realizacija projekta "Unapređenje zelenila novoizgrađenih pristupnih saobraćajnica u okviru stambenog bloka Jugovićevo u Novom Sadu – I deo". Predviđena je sadnja 125 komada drveća, 1.116 komada sadnica šiblja, sadnja 14 metara žive ograde, podizanje 2.993 kvadratnih metara travnjaka. Trenutno se izvodi prenos projekta na teren ortogonalnom metodom, a nakon toga počinju radovi na pripremi prostora za sadnju, koji takođe podrazumevaju zemljane radove, otvaranje sadnih jama, izmenu zemlje, postavku polipropilenskih cevi…

Iz JKP "Gradsko zelenilo" navode da je sadnja novog zelenila u okviru realizacije oba projekta planirana za oktobar kada vegetacija uđe u period mirovanja.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan