GRAFITI MRŽNJE: Podjednako niču u svim delovima grada, kukasti krstovi najbrojniji

GRAFITI MRŽNJE: Podjednako niču u svim delovima grada, kukasti krstovi najbrojniji

Od početka godine na teritoriji Grada Novog Sada uklonjeno više od 300 poruka sa fasada.

Poruke i crteži neprimerenog sadržaja mogu se videti svuda po gradu, a ekipa JKP "Gradsko zelenilo" zadužena za njihovo uklanjanje ima pune ruke posla. Od početka godine, kako predočavaju za "Večernje novosti" u ovom gradskom preduzeću, uklonili su više od 300 grafita na teritoriji grada, što, kada se izračuna, znači da su u proseku bezmalo svakoga dana "prekrečavali" po jedan.

Poslednja akcija uklanjanja grafita je bila pre nekoliko dana u centru Novog Sada u Njegoševoj ulici,  na fasadi Gimnazije "Svetozar Marković".

– Reč je o grafitu ispisanom na španskom jeziku, koji u prevodu znači "Pravo na život u miru – živeo Čile". Naši radnici su po nalogu komunalne inspekcije uklonili pomenuti grafit, i fasadu vratili u prvobitno stanje – kažu u "Zelenilu" za "Novosti". 

Ne može se izdvojiti nijedan deo grada u kojem grafiti mržnje preovladavaju po broju, jer, kako za "Novosti" objašnjavaju u "Gradskom zelenilu", oni postoje u svim delovima grada. Svakako, kako dalje kažu, postoji razlika između gradske sredine i prigradskih naselja, gde je takvih slučajeva mnogo manje.

– Najzastupljeniji su kukasti krstovi, što ukazuje na to da sa mladima treba više raditi na njihovoj edukaciji. Fašizam nikome nije doneo ništa dobro, što stariji sugrađani sigurno dobro pamte – ističu u "Zelenilu" za beogradski dnevni list.


NE RUŽITE IZGLED NOVOG SADA: Grafite ispisane po fasadama stambenih zgrada i drugih objekata, građani mogu da prijave komunalnoj inspekciji koja daje nalog za uklanjanje grafita. Iz "Gradskog zelenila" apeluju na Novosađane da se uzdrže od pisanja bilo kakvih grafita po fasadama, jer time ruže izgled Novog Sada. Sve poruke, pa i one kojima se iskazuje ljubav prema osobi, klubu, državi, ideologiji, mogu da pošalju na mnogo civilizovaniji način.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan