GRČKA: Maske obavezne i na pojedinim plažama, Atina i Solun najugroženiji

GRČKA: Maske obavezne i na pojedinim plažama, Atina i Solun najugroženiji

Stručnjaci su mišljenja da je trenutno u Grčkoj situacija mnogo opasnija i teža nego u martu kada su registrovani prvi slučajevi korone.

Korona se u Grčkoj sve brže širi, za deset dana registrovano je dve hiljade novih slučajeva. Prvi znaci panike očigledni su u potezima vlade i kriznog štaba koji pokušavaju da izbegnu karantin većih razmera, da nateraju sunarodnike i turiste da se pridržavaju strogih mera i nose maske, odlože svadve i zabave na plažama i da – u isto vreme – pokušaju da spasu šta se može od siromašne turističke sezone, javlja dopisnik "Politike" iz Atine. 

Krizni štab je, dodaje se, 17 oblasti u Grčkoj označio kritičnim, što znači da se u njima ograničava rad ugostiteljskih objekta koji moraju da budu zatvoreni od ponoći do sedam ujutru. Ova mera se sem popularnih ostrva među kojima su Mikonos, Kos, Rodos i Zakintos, Poros, Speces i Hidra, zatim Halkidiki i Larisa odnosi i na Atinu i okolinu.

U naredne dve nedelje nema okupljanja više od 50 ljudi, odnosno najviše 9 na Porosu, Parosu i Antiparosu, gde svi restorani i klubovi moraju da budu zatvoreni sat pre ponoći. U ugostiteljskim objektima na ovim ostrvima za stolom mogu da budu četiiri, najviše šest osoba, a u zatvorenom, ali i na otvorenom, obavezno je nošenje maski. Takođe, na ova tri ostrva ali sa mogućnošću da se zabrana proširi na celi zemlju, maska je obavezna i na plažama, piše dopisnik beogradskog lista. 

Epidemilozi kažu da je sledeća nedelja kritična, jer se tada u Atinu i Solun – koji su najugroženiji i gde dnevno ima po stotinu obolelih – sa odmora vraćaju hiljade Grka. Zato je uvedena nova mera, te se u svim lukama putnicima koji stižu trajektima meri temperatura i sprovodi nasumično testiranje desetina putnika. Takođe, obaveznom testu podvrgavaju se svi koji se vraćaju sa odmora i rade u domovima za stare ili kampovima za prijem migranata, prenosi "Politikin" dopisnik iz Atine. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan