Grčka na korak do uvođenja dodatnih mera protiv korone na pojedinim ostrvima

Grčka na korak do uvođenja dodatnih mera protiv korone na pojedinim ostrvima

Grčka je počela da raspoređuje policijske jedinice na najposećenijim turističkim ostrvima, usled širenja različitih sojeva korona virusa. Grčke vlasti su pojačale prisustvo policije na ostrvima kao što su Mikonos i Ios, jer raste zabrinutost zbog neuspeha lokalnih preduzetnika da ispoštuju zdravstvene mere usmerene na suzbijanje pandemije, prenosi britanski list "Gardijan".

Delta soj znači da se svaka zemlja sada nosi sa četvrtim talasom, a ne kako se očekivalo u novembru – izjavio je grčki ministar turizma Haris Teoharis za "Gardijan".

Iako hoteli i prostori porodičnog tipa marljivo sprovode protokole, u kafićima je veća gužva nego što bismo želeli, posebno među mlađom publikom pa pokušavamo da održimo ravnotežu – dodao je Teoharis.

Samo je na Mikonos poslato oko 186 policajaca, u odnosu na 56 koliko ih je tamo bilo stacionirano prošle godine.

Na Ios, popularno ostrvo među mladim turistima, juče je poslato još 30 policajaca, uz podršku službenika bezbednosti i prikrivenih agenata.

Zamenik grčkog ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas je rekao da su Mikonos i Ios "na korak" do toga da vlasti uvedu dodatna ograničenja, te da je zabrinjavajuća i situacija na ostrvima Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros i Rodos.

Grčka ostrva u južnom Egejskom moru označena su tamnocrvenom bojom na kovid mapi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, što znači da se ne preporučuju putovanja prema tom regionu i iz njega. U tu grupu spada 13 ostrva, među kojima su između ostalog Mikonos, Santorini i Rodos.

Stope zaraze porasle su među ljudima starosti između 20 i 30 godina, a većina je bila asimptomatska u zemlji koja je do sada registrovala više od 485.000 potvrđenih slučajeva korona virusa i skoro 13.000 umrlih od Kovid-19.

Za razliku od ostatka Evrope, grčka turistička industrija prošla je relativno dobro u deset nedelja otkako je ta popularna destinacija otvorena, a hotelijeri su prijavili primetan porast rezervacija i od Evropljana i od putnika iz SAD.

Dolasci su porasli za 130 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je nacija zavisna od turista doživela pad broja posetilaca od 75 odsto.

Prihodi od turizma su prošlog meseca porasli za – više od 400 odsto u poređenju sa junom prošle godine – rekao je Teoharis.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan