GREJANJE NA GAS: Vlada spremna za sve moguće scenarije

GREJANJE NA GAS: Vlada spremna za sve moguće scenarije

Evropska komisija upozorava da nerešena pitanja između Moskve i Kijeva mogu dovesti u opasnost isporuku ruskog gasa Evropi. Zbog jednog pravca snabdevanja gasom postoji i energetski rizik za Srbiju. Iz Vlade, međutim, poručuju da za sad nema bojazni, a ukoliko do toga i dođe, spremni su, kažu, na sve moguće scenarije.

Izuzetno niske temperature, koje su najavljene i za naredni period, iziskuju povećanu potrošnju električne energije i gasa. Za sve one koji se greju na gas, iz Vlade stiže ohrabrujuća poruka – ne očekuje se da će Srbija tokom zime imati problema sa snabdevanjem tim energentom.

- Mi imamo sve urađene stres testove, sve scenarije kako u odnosu na bilo koju situaciju, kao država, kao sistem da reagujemo – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

U skladištu Banatski Dvor trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa, a obezbeđene su i rezerve ostalih energenata, kako bi njima mogla da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe. Da li je to dovoljno da se ne ponovi 2009. godina?

- Za razliku od 2009. godine, Srbija sada ima završeno podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru gde ima dovoljno gasa da se snabdevaju toplane i građani koji se greju na gas, tako da zaista za nas nema neke velike opasnosti. Osim kada bi se naravno nastavio ovako veliki minus, što sigurno povećava dnevnu dozu gasa – kaže za N1 Jelica Putniković, urednica "Balkan magazina".

Pored jake zime, problem snabdevanja gasom mogu napraviti i ukrajinsko-ruski odnosi.

- Ako Ukrajina opet prestane da isporučuje gas preko svoje teritorije, Rusi su skladištili gas u velikom broju evropskih skladišta. Znači Gasprom raspolaže sa velikom količinom gasa u evropskim zemljama koji bi sigurno mogao da preusmeri ako dođe do takve situacije – navodi za TV N1 Putniković.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Dom zdravlja Novi Sad Trg republike bez vode elektrovojvodina konkurs novosadska policija Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje Sretenje novorođenčad istraživanje dan državnosti novosađani novi sad servisna informacija novi sad servisne informacije novi sad bebe havarija hrana Vojvodina zdravlje saveti bez struje isključenja struje Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ vodovodna mreža vremenska prognoza