GREJANJE NA GAS: Vlada spremna za sve moguće scenarije

GREJANJE NA GAS: Vlada spremna za sve moguće scenarije

Evropska komisija upozorava da nerešena pitanja između Moskve i Kijeva mogu dovesti u opasnost isporuku ruskog gasa Evropi. Zbog jednog pravca snabdevanja gasom postoji i energetski rizik za Srbiju. Iz Vlade, međutim, poručuju da za sad nema bojazni, a ukoliko do toga i dođe, spremni su, kažu, na sve moguće scenarije.

Izuzetno niske temperature, koje su najavljene i za naredni period, iziskuju povećanu potrošnju električne energije i gasa. Za sve one koji se greju na gas, iz Vlade stiže ohrabrujuća poruka – ne očekuje se da će Srbija tokom zime imati problema sa snabdevanjem tim energentom.

- Mi imamo sve urađene stres testove, sve scenarije kako u odnosu na bilo koju situaciju, kao država, kao sistem da reagujemo – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

U skladištu Banatski Dvor trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa, a obezbeđene su i rezerve ostalih energenata, kako bi njima mogla da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe. Da li je to dovoljno da se ne ponovi 2009. godina?

- Za razliku od 2009. godine, Srbija sada ima završeno podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru gde ima dovoljno gasa da se snabdevaju toplane i građani koji se greju na gas, tako da zaista za nas nema neke velike opasnosti. Osim kada bi se naravno nastavio ovako veliki minus, što sigurno povećava dnevnu dozu gasa – kaže za N1 Jelica Putniković, urednica "Balkan magazina".

Pored jake zime, problem snabdevanja gasom mogu napraviti i ukrajinsko-ruski odnosi.

- Ako Ukrajina opet prestane da isporučuje gas preko svoje teritorije, Rusi su skladištili gas u velikom broju evropskih skladišta. Znači Gasprom raspolaže sa velikom količinom gasa u evropskim zemljama koji bi sigurno mogao da preusmeri ako dođe do takve situacije – navodi za TV N1 Putniković.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje koncert godine 2017 klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe Spens Vreme u Srbiji koncert porodilje betanija horoskop OK Vojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević RHMZ elektrovojvodina matična knjiga rođenih bez struje bez vode servisne informacije novi sad isključenja struje novosadska policija Vreme u Novom Sadu trg slobode novi sad horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad vremenska prognoza novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod novosađani atheist rap odbojka