"Grožđebal" za vikend: Nastupaju Bajaga, Frajle i Sergej Ćetković

"Grožđebal" za vikend: Nastupaju Bajaga, Frajle i Sergej Ćetković

Manifestacija "Grožđebal", kojom se tradicionalno svake godine obeležava početak berbe grožđa, svečano će biti otvorena u petak, 7. septembra u 20.50 sati, a trajaće do nedelje, 9. septembra do ponoći.

 

"Grožđebal" je poznat po bogatom muzičkom programu, a ove godine za posetioce pripremljena su tri koncerta na glavnoj bini, a glavni izvođači Sergej Ćetković, Frajle i Momčilo Bajagić Bajaga su bili gosti na konferenciji za medije, održanoj u Opštini Sremski Karlovci.

 

 

- Izuzetno mi je drago što sam ponovo deo "Grožđebala", jer je ova manifestacija jedne od bolje organizovanih u Srbiji. Osim toga, za razliku od mnogih drugih festivala, ovde se ulaz ne plaća, pa možemo da pozovemo slobodno sve ljude da dođu i budu deo ove dobre atmosfere jer nemaju za to nikakve prepreke u finansijskom smislu – rekao je Sergej Ćetković, koji nastupa prvo veče festivala.

Članice grupe "Frajle" nastupaju u subotu u 21.30 sat, a Marija i Nevena, rekle su kako im je "Grođžebal" posebno prirastao srcu, jer su se kao grupa, praktično na tom festivalu i probile pre nekoliko godina, dok je Bajaga rekao da se on u Sremskim Karlovcima oseća potpuno domaće.

- Grođžebal volim zbog vina i đakonija, uživam da se prošetam među tezgama da vidim šta ima zanimljivo u ponudi. Ovaj gradić ima neku posebnu magiju zato pozivam sve da se za vikend upute u Sremske Karlovce, obiđu gradić, a u centru uživaju uz dobra vina i odličnu muziku – rekao je Bajaga, koji će koncertom zatvoriti "Grođžebal" u nedelju uveče.

 

 

Na glavnim binama će tokom popodnevnih časova pre glavnih izvođača nastupati popularni domaći bendovi DrumnZez, Bend Nijagara i Hercenšlus, više gostujućih folklornih ansambala, škola muzike i plesa.

Kao i prethodne dve godine, i ove godine obezbeđen je program za omladinu, na di-džej bini, gde će nastupiti popularni di-džejevi novosadskog radija "As".

Prvi put ove godine "Grožđebal" će imati i tamburašku binu, osmišljenu da svojim izgledom i repertoarom dočara boemski duh starih Sremskih Karlovaca, a u improvizovanoj kafanici pod otvorenim nebom nastupaće  tamburaški sastavi Zorule i Romansa.

Još jedna novina ove godine je pozorišna bina, a posetioci će moći da pogledaju dve večernje predstave u svečanoj sali Karlovačke gimnazije:  "Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića" i monodrama "Život je loto". Ulaz na predstave je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen.

Tokom prepodnevnih časova, u subotu i nedelju, na glavnoj bini je planiran dečji program u okviru kog će biti izvedene pozorišne predstave, nastup mađioničara Volare i Peđolina, kao i kreativno-edukativne radionice na temu jeseni i berbe grožđa. Sva tri dana festivala u ekološkom centru Radulovački će se održavati rimsko-keltske radionice za decu od 15 do 19 sati.

U okviru festivala, u subotu i nedelju, Pokret gorana Vojvodine organizuje plovidbu katamaranom i uživanje u lepoti Dunava u neposrednoj blizini centra Sremskih Karlovaca. Polasci su kod hotela Dunav od 15 do 19 sati, na svakih sat vremena. Besplatnu vožnju katamaranom posetioci mogu osvojiti učestvujući u nagradnoj igri na FB strani našeg festivala:  "Grožđebal - Karlovačka berba grožđa".

Ove godine prvi put će biti organizovane i turističke ture – obilazak Sremskih Karlovaca, u subotu i nedelju od 12 do 15 sati, a polasci i okupljanja će biti od česme "Četiri lava".

Manifestacija "Karlovačka berba grožđa" (Grožđebal) je nastala iz tradicionalne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Obnovljena je 1992. godine, održava se u jednom od najznačajnijih vinogradarskih krajeva u našoj zemlji i predstavlja jedan od simbola Sremskih Karlovaca, kao i važan segment bogate turističke ponude.

Osnovni cilj je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju.

Program manifestacije "Karlovačka berba grožđa" se sastoji od izložbenog dela u okviru koga se organizuje izložba grožđa, vina i autentičnih suvenira i kulturno-umetničkog dela u okviru koga se organizuje bogat kulturno-zabavni program (koncerti eminentnih izvođača, predstave, folkorni ansambli, plesne grupe...) Program se odvija u cenrtu Sremskih Karlovaca, a ovu manifestaciju poseti više od 60.000 ljudi.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan