Grujičić: Lekari koji imaju uslov za penziju treba da prepuste mesto mlađima; Panić: Ako to uradite moraćete da zatvorite bolnice

Grujičić: Lekari koji imaju uslov za penziju treba da prepuste mesto mlađima; Panić: Ako to uradite moraćete da zatvorite bolnice

Ministarska zdravlja prof. dr Danica Grujičić naložila je službenicima u ministarstvu da naprave spisak svih zdravstvenih radnika koji su stekli uslov za penziju a i dalje rade u državnim ustanovama, nezvanično saznaje Kurir.

To znači da bi uskoro mogli i da odu u penziju i otvore mesta za sve koji čekaju na posao, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, takvih je među medicinarima, stomatolozima i farmaceutima više od 17.000. Ujedno, a što je još važnije, ministarka uvidom u starosnu strukturu zaposlenih u zdravstvu pravi strategiju razvoja kadrova, prvenstveno specijalizacija.

Čim je došla u resor zdravlja, dr Grujičić je rešila da detaljno sagleda situaciju u zdravstvu i rešava jednu po jednu važnu stvar. A to najpre znači i da vidi koliko je zdravstvenih radnika, a pre svega tu je reč o lekarima koji su odavno stekli uslove za penziju, a i dalje rade, ali i koliko je onih koji će u narednim godinama u penziju. Ima nekih koji imaju i više od 70 godina i, umesto da već uveliko budu u penziji, oni su uglavnom na nekim pozicijama. Na sve to Srbija ima ogroman broj nezaposlenih medicinara – navodi izvor Kurira.

Zaposlenih doktora medicine u Srbiji je na dan 31. decembra 2021. bilo 20.186, prema podacima iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Republike Srbije 2021. "Batuta". U istom izveštaju navedena je njihova starosna struktura, pa je mlađih od 35 godina 3.158, onih između 35 i 55 godina je 10.850, dok je starijih od 55 godina 6.178.

S druge strane,medicinara je u oktobru na birou bilo 12.845, prema podacima NSZ, od tog broja je 1.378 novoprijavljenih na evidenciji, dok poslodavci traže svega 134 njih. Stomatologa je na tržištu rada više od 2.500, a traži ih se devet, dok su konkursi za posao otvoreni za 67 farmaceuta, a skoro dve hiljade njih je na birou.

Šta je ministarka Grujičić izjavila na ovu temu i kakav je sastav zaposlenih zdravstvenih radnika u Srbiji bio na kraju prošle godine pročitajte OVDE


Panić: To što ministarka radi je direktan put u privatizaciju zdravstva

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije odgovorio je na ministarkinu izjavu rečima da "čak i da svi lekari, koji treba da su u penziji, ostanu da rade u državnim bolnicama i da pored njih ministarstvo zaposli sve zdravstvene radnike sa biroa, i dalje nećemo ispuniti broj kadrova koji propisuje zakon".

A ako bi starije kolege otišle u penziju, za koju su stekli uslov, došlo bi do masovnog zatvaranja odeljenja po bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije, jer nema ni blizu dovoljno mladih lekara koji bi ih zamenili – kazao je Panić za Nova.rs 

On poziva ministarku Grujičić da se pod hitno upozna sa važećim pravnim aktima Srbije, da pročita Pravilnik za obavljanje zdravstvene delatnosti, "čime će uvideti da nam nedostaje 15 odsto zdravstvenog osoblja, a njih nema na birou".

To što ministarka radi je direktan put u privatizaciju zdravstva, a postavljena je na čelno mesto, kako bi srpsko državno zdravstvo bilo brže privatizovano. Starije kolege bi rado odavno otišle u penziju, jer nam je svima posla preko glave, ali ne mogu da odu, jer bi se onda silne službe u Srbiji zatvorile. Takođe, mnoge kolege ne žele u penziju, jer su niske i nedovoljne za preživljavanje, pa kada im uprava bolnice ponudi da nastave da rade, iako imaju uslov za penziju, oni uglavnom prihvate, a koji je broj tih lekara – sam bog zna – naglašava dr Panić.

Šta su rekli lekari koji imaju uslov za penziju, ali još uvek rade u državnim ustanovama, pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
1
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Malo morgen, liebe frojlajn

  pre 69 dana i 23 sata

  Pa, možda lekari neće sa nebuloznih 100.000 dinarjev da odu na 50.000 dinarjev,
  po švajcarskom modelu bede?

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Penzioneri svih zemalja, ujedinite se!

  pre 69 dana i 23 sata

  Esi bolesna, jadna kukala ne bila?
  Poslodavac nema interesa da me tera u penziju i zapošljava neiskusnog, a ja nemam interesa da odem u penziju i preživljavam sa dva puta nižim primanjima.
  To vi lepo tamo se presaberite sa švajacrskim modelom, tko zna, možda jednog dana i zaposlite nekog mladog.
  Do tada radiće vam realni penzioneri, a i voziti vas bogme.
  Nikad u penziju, a možda i pre!

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Relja

  pre 69 dana i 20 sati

  Zato je i tu da u inisti ono malo sto zna da radi vec vidjeno, pre nekoliko godina su isto to uradili oterali one lekare koji znaju da rade i doveli ove mladje bez iskustva koji neznanju ni gde su posli ni dosli sem da se prave pametni i to bez pokrića. Nek je ovom narodu bog u pomoc ali i ne zalim ih jer sta su tražili to i dobili dobili su ovu vlast. Kakav narod takva drzava.

  Oceni komentar:
  0
  6