Grupa građana podnela zahtev za inspekcijski nadzor nad MZ "Gavrilo Princip" i "Petrovaradin" (VIDEO)

Grupa građana podnela zahtev za inspekcijski nadzor nad MZ "Gavrilo Princip" i "Petrovaradin" (VIDEO)

Inicijatori zborova građana u novosadskim mesnim zajednicama "Gavrilo Princip" na Novom Naselju i "Petrovaradin" danas su podneli po tri predstavke nadležnim institucijama kako bi one reagovale na kršenje zakona o lokalnoj samoupravi i, u skladu sa svojim ovlašćenjima, omogućili da se traženi zborovi sazovu te da građani ostvare prava iz domena lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju koje je na svojoj Fejsbuk stranici objavila Grupa za konceptualnu politiku, predstavke su podnete Gradskoj upravi za inspekcijske poslove sa zahtevom da se pokrene inspekcijski nadzor u mesnim zajednicama "Gavrilo Princip" i "Petrovaradin" i utvrdi činjenično stanje o njihovom postupanju povodom predatih zahteva za zbor građana, te Gradskoj upravi za opšte poslove za pokretanje upravnog nadzora, a u skladu sa njihovim ovlašćenjima.

Treća predstavka je upućena predsedniku Skupštine Grada Novog Sada Zdravku Jelušiću od kojeg se zahteva da hitno sazove zborove građana u mesnim zajednicama "Gavrilo Princip" na Novom Naselju i "Petrovaradin", a u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Zakona o lokalnoj samoupravi i statutima ovih mesnih zajednica.

Građani očekuju da će nadležne instance postupiti po svojim ovlašćenjima i omogućiti da zborovi budu održani. Od predsednika Skupštine grada se traži da zborove sazove po hitnom postupku, dok od nadležnih uprava očekuju pozitivan odgovor u zakonskom roku od 15 dana – navodi se u saopštenju Grupe građana.

Kako navode, rok od 30 dana za sazivanje zborova građana istekao je u slučaju mesne zajednice "Gavrilo Princip" 20.decembra 2019. godine, dok je u slučaju "Petrovaradina" zbor građana trebalo da bude održan do 27. decembra 2019. godine. Građani Novog Naselja su inicirali zbor zbog najave izgradnje naplativih garaža na javnim površinama u stambenim blokovima, dok su stanovnici Petrovaradina tražili zbor građana kako bi razgovarali o izmeštanju i regulaciji teretnog saobraćaja koji već decenijama urušava kvalitet života u tom delu grada.

Incijatori zborova podsećaju da su ova pitanja izuzetno važna za ljude koji žive na tim lokacijama i da je neophodno da se njihovo mišljenje uvaži prilikom rešavanja problema. U relativno kratkom periodu, tri mesne zajednice u Novom Sadu su ignorisale zahteve građana da se sazovu zborovi i tako su im direktno uskratili zakonska prava da učestvuju u radu lokalne samouprave. Ni sledeća instanca, predsednik Skupštine Grada, nije sazvao zborove, iako su građani podnosili i te zahteve.

Oni očekuju da će ova praksa prestati i da će im biti omogućeno da svoje mišljenje izraze na mestima koja su predviđena zakonom, a to su, između ostalog, zborovi građana.

U Novom Sadu je aktuelan još jedan Zahtev za zbor građana koji je upućen mesnoj zajednici "Ostrvo" na Limanu, a povodom najave izgradnje urbanističkog projekta "Novi Sad na vodi" o kojem stanovništvo izuzetno malo zna i želi da se informiše. Zahtev za ovaj zbor je predat 17. januara 2020. Godine, a rok za njegovo sazivanje ističe za 30 dana, 16. februara.

Pogledajte kako je izgledala današnja predaja podnesaka za inspekcijski i upravni nadzor mesnih zajednica koje nisu sazvale zborove građana na inicijativu građana Novog Naselja i Petrovaradina.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan