GSP: Novi mini autobusi u prigradskom saobraćaju čuvaju životnu sredinu

GSP: Novi mini autobusi u prigradskom saobraćaju čuvaju životnu sredinu

Ako se vozite na prigradskim ili međumesnim linijama u Novom Sadu, onda ste sigurno primetili nove mini autobuse. Za sada ih je u četiri, a uskoro bi trebalo da stigne još toliko.

Kako javlja RTV, novi autobusi manjeg su kapaciteta od redovnih – imaju 45 sedišta, raspoređeni su na manje prometne trase, poput Sremskih Karlovaca, Šajkaša, Pejićevih salaša, a u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" ističu njihov ekološki značaj i racionalniju potrošnju goriva. 

Autobusi su sa pogonom na komprimovani zemni gas i emisija izduvnih gasova iz ovakvih pogonskih agregata je praktično po najvišim evropskim standardima. To je nešto jako lepo u smislu životne sredine i sve dalje nabavke koje će se dešavati u narednom periodu, znači praktično do kraja godine će biti sa istim ovim pogonom, sa istim ovim gorivom – kaže Darko Vranić, rukovodilac Saobraćajnog sektora JGSP "Novi Sad".

Preostala četiri vozila stići će u vozni park JGSP do kraja septembra, a nakon toga će biti raspoređeni na redovne trase.

Očekuju se dalja ulaganja u vozni park. Sva vozila koja bi se pojavila na ulicama grada tokom 2020. godine mogla bi da budu starosti do četiri godine, naglašava Vranić.

Nakon toga dolaze 13 solo autobusa, kapaciteta do sto putnika, njihov dolazak u vozni park se očekuje negde do početka novembra meseca. Takođe, još bih pomenuo da je sklopljen ugovor za nabavku još 30 solo autobusa, u postupku je javna nabavka za nabavku 20 zglobnih autobusa, a prema nekim informacijama koje potiču iz grada, za iduću godinu se pregovara za nabavku još 30 autobusa – kaže Vranić, a prenosi RTV.

Za kupovinu mini-autobusa, Grad Novi Sad izdvojio je 100 miliona dinara, a vozila su kupljena za oko 99,9 miliona.

Inače, u Novom Sadu u gradu saobraća 25 linija, a u prigradskom i međumesnom saobraćaju 35.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Skraki

  pre 1771 dan i 17 sati

  A idu i za Kac. Toliko o manjim mestima.

  Oceni komentar:
  0
  0