GUP NA SUDU: Očekuje ga ocena zakonitosti za koju je podneta inicijativa

GUP NA SUDU: Očekuje ga ocena zakonitosti za koju je podneta inicijativa

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) pokrenuo je inicijativu za ocenu zakonitosti Generalnog urbanističkog plana Novog Sada.

RERI je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu zakonitosti procedure izrade i usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, koji je usvojen 21. jula 2022. godine. Od Ustavnog suda se traži da pokrene postupak, jer je donet, kako navode, suprotno proceduri propisanoj Zakonom o planiranju i izgradnji, piše portal 021.rs.

Postupak izrade GUP-a započet je još 2009. godine, usvajanjem Odluke o izradi plana u kojoj je kao rok za njegovu izradu dat 30. jun 2011. godine. Javni uvid u nacrt plana organizovan je tek 28. decembra 2021, više od deset godina nakon isteka roka za njegovu izradu – navodi se u saopštenju Instituta i dodaje se da je Grad preskočio jedan od najvažnijih koraka u izradi i usvajanju planskih dokumenata, a to je organizovanje ranog javnog uvida.

Advokat Jovan Rajić, predsednik UO RERI, ističe da je na ovaj način javnosti oduzeta prilika da utiče na planska rešenja i predloži drugačija.

Izostanak ranog javnog uvida za posledicu ima donošenje plana koji se nameće građanima. Na ovaj način je Novi Sad oduzeo mogućnost učešća u ranoj fazi donošenja ovog važnog akta, grubo kršeći zakonsku proceduru i principe učešća javnosti. Više od 12.000 građana je uputilo negativne primedbe na ovaj plan, što je neuobičajeno visok broj, čak i za naše prilično niske standarde – ističe Rajić.

Dodaje da su građani svoje nezadovoljstvo nedvosmilseno iskazali i na javnim sednicama i prezentacijama koje su protekle "u neprimerenoj atmosferi sa verbalnim i fizičkim konfliktima, što je eskaliralo i kroz proteste na ulicama Novog Sada i sukobe sa organima reda".

Kako prenosi 021.rs, u saopštenju Instituta se dodaje da plan omogućava izgradnju nove linije nasipa za odbranu od poplava koji će "ograditi" Šodroš, Kameničku Adu i brodogradilište i tako omogućiti da se približno 160 hektara priobalne zone u kojoj je zabranjena gradnja pretvori u građevinsko zemljište. Na taj način Novi Sad je korak bliže realiziciji projekta poznatog i kao "Novi Sad na vodi".

Tekst u celosti možete pročitati preko ovog linka.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • IZNOGUD

    pre 581 dan i 5 sati

    3 % gradjana je u pitanju...Kako se uopšte može doneti bilo koja odluka u vezi bilo čega ako je 3% gradjana nekog grada u pitanju ,? Trla baba lan da joj prođe dan...tako nekako...

    Oceni komentar:
    1
    1