GUP usvojen sa četiri glasa protiv (FOTO i VIDEO)

GUP usvojen sa četiri glasa protiv (FOTO i VIDEO)

Na današnjoj sednici Skupštine Grada koja je održana u Skupštini APV Vojvodine usvojen je Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada do 2030. godine.

Za GUP su glasala 63 odbornika Srpske napredne stranke sa svojim koalicionim partnerima, protiv su bili odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, a uzdržanih nije bilo.

Usvajanju GUP-a prethodila je rasprava koja je trajala gotovo dva sata i povremeni incidenti na protestu između Vlade i Skupštine Vojvodine.


FOTO i VIDEO: Koškanje i guranje između građana i policije na protestu ispred Skupštine Vojvodine


Muškarac povređen u incidentu ispred Skupštine, završio u Urgentnom

Duže izlaganje imao je direktor "Urbanizma" Dušan Miladinović, čijim je predstavljanjem dokumenta započeta rasprava o dokumentu. On je ukazao na neke od najvažnijih stavki Generalnog urbanističkog plana, poručujući da "savremeni grad ne podnosi trajna i isključiva rešenja već prilagodljiva, uključiva i promenljiva, zasnovana na održivom razvoju".

Miladinović je rekao da je površina građevinskog područja povećana sa 10.910 hektara na 11.456 hektara. Po njegovim rečima, uvećala se i obaveza ozelenjavanja prostora na kojima se gradi.

Za Bojana Radojevića iz Demokratske stranke Srbije proces usvajanja GUP-a bio je cirkus, koji je odbio sve one zainteresovane da učestvuju u donošenju ovog važnog dokumenta. Po njegovim rečima, izostala je javna rasprava preko medija u vezi sa GUP-om, te nije bila organizovana nijedna rasprava između opozicije i vlasti. Radojević je zaključio da se "GUP koji se radi 13 godina, na kraju završava brzopleto".


Snežana Mušicki
iz Srpske radikalne stranke osudila je nerede koji su izbili pred početak sednice Skupštine Grada. Ona je ukazala da je u prethodnom GUP-u mnogo toga ostalo neuređeno, navodeći da se i sada planira mnogo toga, ali da je "misaona imenica" da se uradi trećina planiranog. Ona je navela da nemaju ništa protiv uređenja Dunava, navodeći da mišljenje o "Novom Sadu na vodi" neće davati dok ne vide o čemu se radi.

Mi smo zabeležili izjave Novog Nebojše Milenkovića, Marijane Mutavčieve iz Ekološkog fronta Novi Sad i Ane Ferik Ivanovič, predsednice Društva arhitekata Novog Sada baš u trenucima kad su saznale da je GUP izglasan.


   

Većina opozicionih stranaka oštro je osudila nasilje koje je vršeno nad učesnicima protesta a, pored aktivista iz 15-tak organizacija koje su organizovale skup, na njemu su bili prisutni predstavnici Narodne stranke, "Ne davimo Beograd", organizacije "Ne damo Jadar" i drugih.


Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tek je počelo

  pre 131 dan i 20 sati

  Vlast koja policijom, donosi Gradski Urbanistički plan - nije dugog veka.

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Bojan

  pre 131 dan i 20 sati

  Znači kada se saberu svi aktivisti koji pohode sve žive skupove, političarčići iz Beograda i očigledno mentalno poremećene osobe, danas je bilo dvadesetak Novosađana na protestu ... u hladu pozadi ... jer ih je bilo sramota od cirkusa ispred Skupštine.

  Oceni komentar:
  5
  2
 • prvi

  pre 131 dan i 19 sati

  jeste, jeste :)

  Oceni komentar:
  1
  0