GUVERNERKA: Plaćanje računa uskoro i preko Skajpa i sistemom "prepoznavanja lica"

GUVERNERKA: Plaćanje računa uskoro i preko Skajpa i sistemom "prepoznavanja lica"

Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), najavljuje za Tanjug guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.


Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje  kaže guvernerka.

- To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet – dodaje Tabaković.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno", plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

policija raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije Futog Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina bez struje RHMZ vremenska prognoza novi sad sahrane JKP Vodovod i kanalizacija bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo štrand gradsko groblje novosađani isključenja struje Vreme u Srbiji sremska kamenica novosadsko porodilište betanija Isključenje struje novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode servisne informacije novi sad bez vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija jkp lisje