GUVERNERKA: Plaćanje računa uskoro i preko Skajpa i sistemom "prepoznavanja lica"

GUVERNERKA: Plaćanje računa uskoro i preko Skajpa i sistemom "prepoznavanja lica"

Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), najavljuje za Tanjug guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.


Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje  kaže guvernerka.

- To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet – dodaje Tabaković.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno", plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod bebe matičar isključenje vode novosadsko porodilište klisa vremenska prognoza betanija novosađani isključenja struje jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija bez tople vode klinika za ginekologiju i akušerstvo petrovaradinska tvrđava novi sad bez struje bez grejanja Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad milorad kapor servisne informacije novi sad zdravlje Vreme u Novom Sadu telep Isključenje struje Miroslav Antić jkp čistoća