GUŽVA U PORESKOJ: Novosađani dobili obaveštenje da prijave porez na "fantomske" nekretnine 

GUŽVA U PORESKOJ: Novosađani dobili obaveštenje da prijave porez na "fantomske" nekretnine 

Poslednja dva dana kontaktiralo nas je više Novosađana, a razlog je obaveštenje od Poreske uprave Novi Sad da prijave porez na nekretninu. To ne bi bilo čudno da oni ne tvrde kako niko od njih ne poseduje stanove ili kuće koje nisu prijavili.

Takođe, na ovom obaveštenju nije navedeno gde se "famozna" nekretnina nalazi, već samo piše da dođu i da "prijave porez na nekretninu". Tragom ove vesti otišli smo do Poreske uprave u Ulici Vojvođanskih brigada, gde su u redu stajali nezadovoljni Novosađani koji ističu da su došli isključivo iz razloga da vide o čemu se radi, ali i zbog činjenice da su kazne 130.000 dinara. Devojka za pultom nije imala objašnjenje, već je revoltirane građane slala u "Promenadu" na pultove Poreske uprave gde će dobiti detaljna objašnjenja.  

Dobio sam obaveštenje kako imam neku nekretninu u Novom Sadu za koju nisam podneo poresku prijavu. Inače, stan koji je u mom vlasništvu uredno je prijavljen i na njega godinama unazad plaćam porez na imovinu. Koliko ja znam, ništa dodatno nemam u svom vlasništu, te sam sa svoje 83 godine bio primoran da odem i da vidim o čemu se radi. Tamo sam zatekao ogromnu gužvu, svi po istom pitanju i svi psuju. Nisam želeo da čekam, već sam se okrenuo i vratio kući – priča ljutito ovaj Novosađanin. 


Slično je prošla i naša sugrađanka
I. S. koja kaže da joj je na kućnu adresu stiglo obaveštenje na pokojnu babu da prijavi porez na nekretninu.

Morala sam da izađem sa posla da bih videla o čemu se tu zapravo radi. Naime, stan u kom živim je bio babin, a naravno da sam ga prebacila na svoje ime i da godinama plaćam uredno porez na njega, a tu nema nikakvih problema. Međutim, zbunilo me je to što su poslali obaveštenje da se prijavi nekretnina, a 100 posto znam da baba ništa sem ovoga nije imala. Pošto nisam mogla da čekam, jer sam morala da se vratim na posao, devojka koja sedi za pultom mi je rekla da posle 14 sati odem u "Promenadu" tamo gde se pre nalazio vakcinalni punkt kako bih saznala o čemu je reč. Još jednom podvačim da moja pokojna baba nije imala ništa sem ovog stana u kom sam ja sad – naglašava I. S.


I bračni bar koji je strpljivo čekao ispred Poreske uprave dobio je ovo obaveštenje s tim da, kako kažu, njima nisu napisali šta konkretno treba da prijave.

Mi i ne znamo šta treba da prijavimo, a došli smo isključivo zbog toga što piše da je zaprećena kazna od 130.000 dinara. Zaista nema smisla šta nam rade, reklo bi se da državi treba para pa ko se ulovi, ulovio se – zaključio je ovaj bračni par. 

Kako bismo saznali o čemu se radi, poslali smo pitanja na adresu Poreske uprave Novi Sad, međutim do ovog momenta odgovore još uvek nismo dobili.

Oceni vest:
3
36

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Amerikanac

  pre 791 dan i 23 sata

  Prazna kasa, ne znaju više na sta bi da udare porez

  Oceni komentar:
  4
  40
 • Građanin Toša

  pre 791 dan i 22 sata

  Ja imam isto iskustvo. Nama je to obaveštenje došlo na ime oca i već to mi je diglo uzbunu. Naime, kuća i okućnica se vode na majku i na njeno ime već mnogo godina lično uplaćujem porez. Jutros sam bio da vidimo o čemu se radi pa su me slali od M. Pupina preko V. brigada do Bulevara S. Jovanovića, gde nas je dočekao red od 20ak ljudi. Posle skoro sat vremena čekanja došao sam na red pa sam od službenice, nakon pretrage po sistemu, saznao da je u pitanju greška jer otac i nije u sistemu.

  Oceni komentar:
  3
  34
 • Vekica

  pre 791 dan i 22 sata

  U mom obavestenju pise da je kazna od 5.000 do 150.000 dinara, bila u poreskoj u ulici Vojvodjanskih brigada, na salteru me poslala u Promenadu, gde je vrlo ljubazna devojka objasnila da se u mom slucaju ipak sutra vratim opet da razresim moj slucaj gde sam prvo i bila, tako da lud, zbunjen, normalan...

  Oceni komentar:
  5
  34
 • Verovatno gubitak podataka

  pre 791 dan i 7 sati

  Stvar je u tome, što gde god postoje podaci i čuvaju se na računarima, pa zvali ih mi i serveri - postoje i padovi podataka. Za razliku od Informatike, koja je bila napadnuta i to pošteno priznala - Poreska ne bi ni za živu glavu priznala pad podataka kada se to dogodi.
  Jednostavno, vrate stare verzije i nastave da rade sa njima, primoravajući obveznike da dolaze i ukazuju na potrebne ispravke.
  Posao je u pitanju i plata. Kad je dežela u pitanju - laži najstrašnije da sačuvaš posao.

  Oceni komentar:
  3
  24
 • Novosađanka

  pre 791 dan i 1 sat

  Ako samo jedna ili nekoliko osoba plati ove nepostojece "kazne" ima da se osile i da krenu tako nasumice da salju pretnje i kazne svima redom, u nadi da ce neko biti dovoljno isprepadan od pretnji i maltretiranja, i da ce biti onih obestrabrenih redovima ispred poreske i vracanjima, pa ce neki i da plate. Sve odgovorne otpustiti kao opomenu da ovo vise ne sme da se dogadja. Gradjani nisu tu da vam pokrivaju vase troskove i da manipulisete strahom. Zna se ko to vec radi.

  Oceni komentar:
  2
  25