Gužve u Domu Zdravlja: Ginekolozi imaju samo 13 minuta za pregled

Gužve u Domu Zdravlja: Ginekolozi imaju samo 13 minuta za pregled

Svaki ginekolog u novosadskom Domu zdravlja u proseku ima preko 4.000 pacijentkinja, što je dva puta više od proseka u Srbiji.

Jedan ginekolog prosečno u ovoj ustanovi obavi oko 35 pregleda dnevno, mada ima i onih koji premaše 40 pregleda.

Ukoliko bi svih osam sati radio bez pauze, ginekolog u novosadskom Domu zdravlja ima 13 minuta za jedan pregled.

Na mesečnom nivou, ginekolozi pregledaju čak 700 žena u proseku, a zbog velikog broja pacijenata na prvi pregled se čeka i do dva meseca, pa se Novosađanke zbog toga odlučuju da idu kod privatnika i plate preglede koji su inače besplatni.

- Žene koje zaista imaju problem ne mogu da čekaju toliko dugo, dok one koje idu samo radi preventive mogu da pričekaju mesec ili dva - kaže Novosađanka Jovanka Bajić.

Ona dodaje da ginekološki pregled kod većine privatnika košta oko 2.000 dinara, dok je ultrazvučni dva puta skuplji.

Ljiljana Stanišić, načelnica Službe za zaštitu žena u novosadskom Domu zdravlja, kaže da je potrebno još ginekologa.

- To govori računica, ali i stanje na terenu. Primetan je stalan priliv novih pacijentkinja, ali se trenutno sprovodi plan racionalizacije u javnom sektoru, pa zapošljavanje nije moguće - kaže Stanišićeva.

Ona dodaje da se kod "popularnijih“ lekara čeka duže od mesec dana, ali da ima i onih kod kojih je na red za prvi pregled moguće doći za nekoliko dana.

- Kada neko od lekara ode na bolovanje, njihove pacijente preuzimaju kolege koje rade na istom punktu. Svaka pacijentkinja može da sklopi ugovor o izabranom lekaru sa ginekologom sa kojim želi, a oni su dužni da primaju nove pacijente - dodaje Stanišićeva.

U novosadskom Domu zdravlja trenutno radi 18 ginekologa i pet lekara koji su na specijalizaciji.

Dozvoljeno je da u ovoj službi bude zaposleno 25 ginekologa, a kako kažu u ovoj instituciji i za nekoliko više bi bilo posla.

Situacija nije dobra ni u drugim gradovima pokrajine, pa se na preglede kod ginekologa duže od mesec dana čeka i u drugim gradovima. Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, broj žena koje odlaze kod ginekologa je prethodnih godina u porastu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zagađenje horoskopski znaci saveti isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja magla isključenje vode novosadsko porodilište zbor građana JKP Vodovod i kanalizacija zdravlje Spens jkp lisje sremska kamenica zagađenje vazduha bez vode horoskop astrologija zodijak sahrane novi sad dnevni horoskop servisne informacije novi sad betanija novorođenčad matičar novi sad bebe raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja elektrovojvodina