Gužve u novosadskim ambulantama zbog virusnih infekcija

Gužve u novosadskim ambulantama zbog virusnih infekcija

Učestale vremenske promene često predstavljaju problem, kako hroničnim bolesnicima, tako i pacijentima u najmlađem uzrastu. Čekaonice, naročito na odeljenju pedijatrije, prepune su, a zbog velikih gužvi, često se dešava da pacijenti čekaju duže i van okvira zakazanog termina.

- Za svakog lekara je otvoreno 30 termina dnevno u intervalima od deset minuta – rekla je za "Dnevnik" načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja za "Novi Sad“ dr Tatjana Egić i dodaje:

- Međutim, dešava se da lekari primaju i nezakazane pacijente kod kojih postoji opravdana potreba za tim, te dolazi do pomeranja prijema zakazanih. Oni koji nemaju zakazan termin primaju se kada medicinsko osoblje proceni da se radi o hitnom medicinskom stanju, nakon završetka bolničkog lečenja i u drugim slučajevima, kada je zdravstveno stanje pacijenta takvo da se pregled ne može zakazati u nekom od dostupnih termina. U takvim situacijama neophodno je strpljenja i razumevanja, kako zakazanih pacijenata, tako i onih koji nemaju zakazan termin. Na taj način će medicinsko osoblje najbolje odgovoriti potrebama svih pacijenata – kaže Egić

Po njenim rečima, u ovom periodu su dominantne virusne infekcije, odnosno kapljične infekcije. Prenose se kijanjem, kašljanjem ili tokom govora osobe koja je zaražena, i to vidu sitnih kapljica koje sadrže uzročnike oboljenja.

- Te kapljice vazduhom dolaze do drugih osoba i samim njihovim udisanjem dospevaju u organizam i na taj način dolazi do razvoja bolesti – rekla je Tatjana Egić, i dodala da se zdrava osoba može zaraziti i ukoliko dotakne površine inficirane virusom, prenoseći ih u svoj nos i usta.

Кako je kazala za "Dnevnik", kod virusnih infekciji, za koje se ne propisuju antibiotici, pomoć se sastoji od unošenja što više toplih napitaka (čaj i pileća supa) i limunade. Osim toga, poželjno je konzumiranje što više svežeg voća i povrća zbog vitamina, minerala, antioksidanasa i biljnih vlakana. Redovno provetravanje i vlaženje vazduha prostorija u kojima se boravi, uz što više odmora, takođe su jedan od načina u borbi protiv virusa.

Što se tiče virusnih infekcija, kako je rekla dr Tatjana Egić terapija je uglavnom simptomatska i zavisi od simptoma koje pacijent ima. Tako se, u slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperature mogu koristiti lekovi za snižavanje temperature. Grebanje u grlu smanjuje se uz oriblete, upotrebom sprejeva za grlo i ispiranjem grla čajem od žalfije. Za smirivanje kašlja mogu se koristiti sirupi, uglavnom biljnog porekla, a protiv sekrecije iz nosa mogu pomoći inhalacije i sprejevi na bazi morske soli, naročito za najmlađe.

ZAKAZIVANJE NA TRI NAČINA: Pregledi u Domu zdravlja “Novi Sad” se zakazuju na tri načina: pozivom kol-centra, sestre izabranog lekara ili lično, dolaskom u ambulantu. Termin pregleda usklađuje se u odnosu na dostupnost slobodnih termina i potreba pacijenata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje dnevni horoskop novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad horoskopski znaci isključenja struje isključenje vode servisne informacije novi sad Dom zdravlja Novi Sad novosadsko porodilište vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad horoskop sahrane novi sad bez vode Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja betanija štrajk poštara Vreme u Novom Sadu bez struje jkp lisje elektrovojvodina zodijak matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Nebojša Stefanović bebe JKP Vodovod i kanalizacija